A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Csak jelképes büntetést kapott a román államfő
MÁÉRT - 2020. május 20., szerda 18:57

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökeinek legfrissebb közleménye a mai romániai valóságról szól: a magyarok elleni uszítás és a magyar nyelv gúnyolása csak egy ötezer lejes büntetést érdemel ebben az uniós államban. Az Asztalos Csaba vezette bukaresti székhelyű Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Iohannis román államfőt a magyar közösség ellen nyíltan uszító és a magyar nyelvet gúnyoló botrányos megszólalása kapcsán alig ezer euró büntetés megfizetésére kötelezte mai döntésével.
„Akár eredményként is értékelhetnénk az ODT Klaus Iohannist elmarasztaló döntését, amennyiben nem tudnánk, hogy a büntetés jelképesnek is csupán csak jó szándékkal nevezhető annak fényében, hogy a vonatkozó szabályozás értelmében emberek egy csoportját, vagy egy közösséget érintő ügy kapcsán kétezertől százezer lejig terjedő bírság szabható ki. Vagyis: megállapítható, hogy az ODT a kiszabható legnagyobb pénzbírság mindössze 5%-át látta arányosnak és szükségesnek kiszabni egy olyan esetben, amikor az államelnök egy másfél milliós nemzeti közösség ellen uszított, valamint annak anyanyelvével gúnyolódott” – fogalmaz az EMSZ közelménye.
Ezzel kapcsolatban fel kell idézik a CNCD egyik év eleji döntését, mely szerint egy édességeket gyártó céget tízezer lejre (a magyarság kárára elkövetett Iohannis-féle nyilatkozatért kiszabott bírság kétszeresére) büntettek egy szexistának ítélt reklámplakát miatt. Eszerint a teljes erdélyi magyarság ellen hangolni a román közvéleményt fele akkora bűn, mint egy, az ujjáról csokoládét szopogató hölggyel reklámozni az adott terméket.  
Az EMSZ azon sem lepődik már meg, hogy mind a mai napig nem érkezett válasz azokra a CNCD-hez eljuttatott panaszokra, melyek Traian Basescu volt államfő magyarellenes megnyilatkozásai miatt születtek, amikor is az a gyergyóditrói pékség körül kialakult botrány kapcsán tett sértő kijelentéseket a magyarságra nézve.
„Összességében megállapítható: az Országos Diszkriminációellenes Tanács is egyike azon romániai kirakatintézményeknek, amelyekkel a bukaresti politikai elit folyamatos kisebbségellenes működését az emberjogi fórumok előtt hitelesíteni tudja. A fentiek fényében világos: a magyar ajkú Asztalos Csaba CNCD-elnöki szerepe – a szász származású államelnökkel és a magyar származású kormányfővel együtt – része annak a nemzetközi színtéren játszódó színjátéknak, melynek célja elfedni a hazai nemzetállam-építéssel járó kettős mércét és a jogtiprások tömegeit” – áll a Csomortányi István és Mezei János társelnökök által jegyzett állásfoglalásban.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA