A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a kormány és a belügyminiszter elégtelenre vizsgázott a járvány kezeléséből
MÁÉRT - 2020. május 26., kedd 17:00

„Határozatlanság és ellentmondások sorozata jellemezte a nemzeti liberális kormány és a belügyminisztérium intézkedéseit a járvány ideje alatt. Válsághelyzetben egy egységes álláspontra és határozottságra, valamint a meghozott intézkedések széleskörű társadalmi támogatottságára van szükség, a kormány egyiket sem tudta biztosítani” – mondta el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a parlament felsőházának plénumában, a belügyminiszter ellen benyújtott indítvány vitáján.
Cseke Attila ugyanakkor elmondta: a belügyminiszter és a többségi egyház között megkötött protokollúm, azon felül, hogy meghiúsította volna a mindenki által addig betartott intézkedések eredményét, a társadalmi szolidaritást, a többi felekezethez tartozókkal szemben méltánytalan volt. 
A frakcióvezető felhívta a figyelmet a jogi ellentmondásokra is, a kormány katonai rendeletekben megfogalmazott ajánlásai precedens nélküliek a jogalkotásban a szenátor szerint.
Az RMDSZ álláspontja változatlan: kevesebb, mint hat hónappal a parlamenti választások előtt nem időszerű a kormány megbuktatása, a Szövetség szerint a jelenlegi kormánynak és minisztereinek végig kell vinniük mandátumukat a soron következő választásokig.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA