A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Döntött a HMDK elnöksége: a Jankovics Róbert-Matijević Olivér „párost” indítják a parlamenti választásokon
MÁÉRT - 2020. május 28., csütörtök 15:42

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) múlt szerdán, május 20-án tartotta soros elnökségi ülését. A tanácskozáson többek között a HMDK képviselőjelöltjeiről is döntöttek: a július 5-ei parlamenti választásokon Jankovics Róbert elnök indul a mandátumért, helyettese Matijević Olivér ügyvezető elnök lesz.
A múlt héten a horvát államfő július 5-ére tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját. A horvátországi magyarság számára stratégiai fontosságú, hogy a törvényhozásban a jövőben is megfelelő képviselettel rendelkezzen, ezért a HMDK vezetősége a parlament feloszlatása után összeült, hogy megvitassa, ki legyen a szervezet képviselőjelöltje. Az országos elnökség ülésén parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert beszámolt a szervezetet érintő aktualitásokról, valamint a hamarosan véget érő mandátuma mérföldköveiről, eredményeiről.
A beszámoló meghallgatása után a következő napirendi pont értelmében az elnökség arról döntött, hogy a parlamenti választáson ki induljon a HMDK színeiben a „magyar” mandátumért. A leendő képviselő személyéről a testület egyhangúlag döntött, a jelölt Jankovics Róbert. Az ide vonatkozó törvény értelmében a kisebbségi parlamenti képviselőknek egy helyettest is meg kell nevezniük arra az esetre, ha a mandátumot szerzett személy valami miatt nem tudna eleget tenni megbízatásának.  A júliusi választásokon Jankovics Róbert helyettese Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke lesz.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a HMDK országos elnöksége ismételten bizalmat szavazott nekem, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a munka, amit az elmúlt években végeztünk, valóban közösségünk javát szolgálja. Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy évben sikerült megerősítenünk a horvátországi magyarságot, ám még bőven van tennivaló. Éppen ezért fontos, hogy július 5-én menjünk el választani, és szavazzunk a HMDK jelöltjeire, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát - mondta Jankovics Róbert, az érdekvédelmi szervezet képviselőjelöltje.
A képviselőjelölt és helyettese
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) jelöltje Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki az elmúlt négy évben a horvátországi magyarság parlamenti képviselője volt.  A HMDK vezetősége úgy véli, a 45 éves mérnök parlamenti képviselőként felelős tisztsége betöltésének az időszakában tudását, tapasztalatát és szervezőképességét a horvátországi magyarság szolgálatába állította, és újbóli megválasztása esetén tovább folytatja azt az eredményes munkát, amelyet az elmúlt években végzett.
Ami pedig a képviselő-helyettes személyét illeti, Matijević Olivér okleveles jogász, a HMDK ügyvezető elnöke, az Eszék-Baranya megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke a felelősségteljes posztokon végzett munkájával is bizonyította, hogy a horvátországi magyarság érdekeit szem előtt tartva dolgozik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA