A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a kormány nem válaszolt arra a kérésünkre, hogy a járványügyi intézkedéseket betartva ünnepelni lehessen pünkösdkor
MÁÉRT - 2020. május 29., péntek 17:49

Újból bebizonyította a kormány, hogy kettős mércét alkalmaz az állampolgáraival szemben. Az RMDSZ parlamenti csoportja hétfőn egy javaslatcsomagot dolgozott ki és juttatott el a liberális kormánynak, amelyben konkrét járványügyi intézkedéseket szorgalmazott a pünkösdi ünnepek közeledtére való tekintettel, ám a kormány a mai napig nem volt hajlandó válaszolni.
„A húsvéti ünnepek kapcsán megtapasztaltuk, hogy kettős mércét alkalmazott az állam, amikor fenntartotta a megszorításokat a mi ünnepünkön, és enyhítéseket vezetett be az ortodox húsvét alkalmával. Arra kértük a kormányt, hogy gondoskodjon arról, hogy ez a diszkriminatív helyzet ne fordulhasson elő a pünkösd esetében is. Sajnos a mai napig még válaszolni sem voltak hajlandóak” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, majd hozzátette, hogy a kormány ezúttal sem volt tekintettel a magyar ünnepre, hiszen semmi sem gátolta volna meg abban, hogy az enyhítéseket ne hétfői, azaz június elsejei határidővel vezesse be, hanem azokat már szombaton vagy vasárnap életbe léptesse. Benedek Zakariás továbbá kifejtette, hogy bár június elsejétől a kormány enyhít pár járványügyi óvintézkedésen, a templomi szertartásokon való tömeges részvétel még mindig negatív következményekkel járhat, ezért az RMDSZ arra biztatja a magyar közösség tagjait, hogy a járványra való tekintettel legyenek különösen óvatosak és körültekintők az ünnep ideje alatt. 
Az RMDSZ által kidolgozott járványügyi javaslatcsomag előírta, hogy a katolikus, protestáns, neoprotestáns és ortodox pünkösdi szertartásokon ugyanazon járványügyi intézkedéseket kell bevezetni. Ezek értelmében minden templomi szertartáson részt vevő állampolgárnak két négyzetméternyi teret kell biztosítani, legalább 1,5 méteres távolságot kell betartani az ültetésnél, az egyháznak kötelessége kézfertőtlenítőket biztosítani, kötelező a maszkviselés a szertartás alatt, továbbá áldozáskor vagy úrvacsoraosztáskor kizárólag csak egyszer használatos eszközöket lehet használni. A javaslatcsomag azt is előírta, hogy több templomi szertartás esetén a bútorzatot is fertőtleníteni kell, a templom elhagyásakor is a társadalmi távolságtartást kell érvényesíteni. A templomi szertartásokon a javaslatcsomag szerint csak olyan személyek vehetnek részt, akiknél nem mutatkoznak a koronavírus tünetei.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA