A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ülésezett a pedagógusfórum
MÁÉRT - 2020. június 4., csütörtök 10:58

Múlt héten került sor a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) közgyűlésére Kopácson. A tanácskozáson az elmúlt időszak legfontosabb szakmai rendezvényeiről, a továbbképzésekről, tanulmányutakról és a megvalósult és folyamatban lévő beruházásokról számoltak be.
 
Számos programot tartalmazott a pedagógusfórum múlt évi tevékenysége is – ezeket ismertette a pedagógusfórum elnöke, Csapó Nándor a Kopácson tartott közgyűlésen. A szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy a tangazdaság és ifjúsági központ tavalyi megnyitója óta folytatódnak a fejlesztések a pazar objektumon. A tanmedence építése folyamatban van, ezenkívül egy sportpálya, valamint egy fóliasátor kialakítása is a terveik között szerepel.
Részletezte az Óvodafejlesztési Program során megvalósult beruházásokat is, elmondta, hogy az első ütemben öt játszóteret adtak át a szórványban, a második ütemben pedig újabb hat épül Baranyában és Szlavóniában, majd köszönetet mondott a támogatóknak.
- Minden programunkat, tevékenységünket magyar pedagógusaink és diákjaink érdekében végezzük támogatóink, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a segítségével – mondta a HMPF-elnök.
Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője a megvalósult támogatási programokat részletezte. A beiskolázási és tehetséggondozási támogatásukról szólva elmondta, hogy mint a legtöbb programjuk, ezek idén is folytatódnak. Idén már két részletet kifizették az óvodaidíj-támogatásból, erre azok a szülők jogosultak, akiknek gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást.
- A szülőföldön magyarul pályázatnak április 25-én járt volna le a beadási határideje, de a járványhelyzet miatt a határidő október 30-ra módosult. A pályázati kérelmek továbbra is folyamatosan érkeznek, de arra hívom fel a pedagógusok figyelmét, és az újságon keresztül a szülőket is arra kérem, hogy az űrlapokat és a szükséges dokumentációt igyekezzenek a tanév végéig elküldeni. A tanítási szünet alatt gondot jelenthet majd az iskolalátogatási igazolás beszerzése – tanácsolta Pálinkár Krisztián. A járványhelyzet miatt több programjuk is elmaradt, így megvitatták azt is, hogy ezek közül melyeket tudják megvalósítani későbbi időpontokban. A további programokat is körvonalazták, de konkrét időpontokról majd csak akkor döntenek, ha már minden korlátozást teljesen feloldanak

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA