A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Könnyítene a határmentén lakók ingázásán az RMDSZ
MÁÉRT - 2020. június 4., csütörtök 15:03

A romániai határmentén élő, de Magyarországon dolgozók ingázásának könnyítésére iktatott törvényt az RMDSZ június 3-án a parlamentben. A törvénytervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője dolgozta ki. Mint mondta, a kezdeményezésre azért volt szükség, mert a járványhelyzet kialakulásáig Romániában nem voltak szabályozva a határmentén élő, Magyarországon dolgozó személyek ingázásának feltételei, és a határok lezárásával igencsak komoly problémák adódtak. Ezért egy partnerségi megállapodásra van szükség a két állam között, hogy az ingázóknak ne kelljen naponta több órás sorokat kiállniuk, mikor munkába mennek.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, az elmúlt időszakban a járványügyi megszorítások miatt többezer, Románia határmentén élő, de Magyarországon dolgozó személy várakozott naponta több órát munkába menet. „Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet ezt az állapotot orvosolná, arra kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik minden nap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkelésnél töltött idő.” A kedvezményes átkelésben a tervezet szerint a családtagok, illetve az egy háztartáson belül élők is részesülhetnének.
A törvénytervezet kitér arra is, hogy a román-magyar fél közötti megállapodások értelmében mielőbb nyissák meg azt a 10 határátkelőt, amelyet az elmúlt években EU-s alapokból alakítottak ki, és aszfaltozták le a határra vezető utakat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA