A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a közpénz szabályos elköltése a cél, nem az önkormányzatok és közintézmények ellehetetlenítése
MÁÉRT - 2020. június 10., szerda 14:35

A Számvevőszék működését szabályozó előírásokat módosítja az a tervezet, amelyről döntőházként szavazott ma a szenátus plénuma. Az RMDSZ által megfogalmazott módosítás értelmében ezentúl az önkormányzatoknak, állami intézményeknek esélye lesz kijavítani az észlelt rendellenességeket, még mielőtt büntetőeljárást indítanának ellenük – jelentette be Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.
Antal Lóránt szenátor, a felsőház gazdasági bizottságának tagja hozzátette: a Szövetség által javasolt másik fontos módosítás értelmében a Számvevőszék éves jelentésében feltünteti a gyakori, hasonló eseteket, és javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy szabályszerűen bonyolíthassa minden közintézmény a közpénzből finanszírozott beszerzéseket és befektetéseket.
„A Számvevőszék sokszor ellenségként tekintett az önkormányzatokra. Az új törvénnyel meg akarjuk ezt változtatni, a cél a közpénz szabályos elköltése, nem az önkormányzatok működésének ellehetetlenítése kell legyen. Az új szabályozásnak köszönhetően az eligazítás, a szakmai együttműködés is része lesz a Számvevőszék és az intézmények közötti kapcsolatnak” – nyilatkozta Antal Lóránt, majd hozzátette: az önkormányzatok egyszeri alkalommal véleményezést kérhetnek az ellenőrző intézménytől a közbeszerzési folyamat beindítása előtt, elkerülve ezáltal az utólagos büntetést.
A tervezet továbbá azt is előírja, hogy az uniós gyakorlathoz hasonlóan az intézmény igazgatóinak mandátuma legtöbb 8 évre szólhat, a fellebbezéseket pedig nem bonyolíthatja ugyanaz a személy, aki az eredeti rendellenességet észlelte és a büntetést kirótta.
A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA