A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pólai tengerésztemető: koszorúzás a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapján
MÁÉRT - 2020. június 15., hétfő 11:20

A pulai temetőben a hősi halott haditengerészek tiszteletére 2017-ben állított emléktáblánál ünnepi megemlékezésre került sor június 10-én, a Magyar Haditengerészet és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapján. A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Potápi Árpád János mondott ünnepi beszédet.
A pulai sírkert Európa egyik legnagyobb katonai temetője, több mint 150 ezer katona, tengerész végső nyughelye, köztük 157 magyaré is. A HMDK Isztria megyei egyesülete tagjainak sikerült mintegy 15 magyar tengerészt a sírfeliratok alapján, név szerint is azonosítaniuk, sírjaikat nemzetiszín virágokkal jelölték meg. A szervezet 2004-ben egy emléktáblát is állított a temetőben az első világháborúban elesett pólai magyar matrózok és katonák emlékére.
A monarchia 1862-ben vásárolt Pulában területet haditengerészeti temető céljára. Ausztria és Olaszország évről évre hivatalos megemlékezéseket tart itt az elesett tengerészei emlékére.  Négy évvel ezelőtt a magyar Országgyűlés június 10-ét a Magyar Haditengerészet és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjává nyilvánította, és felkérte a kormányt emlékmű állítására.
Az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékművét 2017-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leleplezte le.
Az emlékműnek a pulai haditengerészeti temetőben való felállításában nagy szerepe volt a helyi magyar szervezetnek és a zágrábi magyar nagykövetségnek is.
Az idei június 10-én a HMDK Isztria megyei szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott, ahol Lőcsei József, a szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet. A megemlékezésen többek között részt vett dr. Papp Ferenc ezredes, a Hadtörténeti Múzeum Katonai Emlékezet és Hadsírgondozó Igazgatóságának igazgatója, Ivan Pervan, a horvát Védelmi Minisztérium képviselője, Jankovics Róbert HMDK-elnök, Dezső János, a zágrábi Magyar Intézet igazgatója, Szendrői László, a zágrábi magyar nagykövetség katonai attaséja, Giuseppina Rajko, Isztria megye zsupánhelyettese, Boris Miletić és Elena Puh Belci, Pula polgármestere, illetve alpolgármestere

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA