A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Visszakerült Ráduly Béla emléktáblája egykori lakóháza falára
MÁÉRT - 2020. június 16., kedd 14:44

Mint arról egy hete több romániai sajtóorgánum is beszámolt, a nagyváradi Vámház (Sucevei) és Kert (Avram Iancu) utcák sarkán álló Bleyer-ház felújítása alatt levették a legendás erdélyi rockzenekar, a Metropol Group 1994-ben tragikus körülmények között Magyarországon elhunyt egykori dobosának, énekesének emlékére 2004 októberében felavatott bronz emléktáblát. A táblának hányattatott sorsa volt, hiszen a 2010 óta védőhálóval borított homlokzatú házról 2011-ben színesfémtolvajok ellopták, ezért azt pótolni kellett.
Az épület elhúzódó felújítása során sokakban felmerült, hogy az egyszer már pótolt emléktábla nem kerül vissza a helyére, ezért többen is Zatykó Gyula néppártos polgármesteri tanácsadóhoz fordultak információért és intézkedést kérve. Az EMNP alelnöke fel is vette a kapcsolatot a felújítást kivitelező céggel, amelynek vezetője ígéretet is tett a tábla visszahelyezésére. Ez most a képek tanúsága szerint meg is történt, így ismét emléktábla emlékezteti az arra járókat, hogy az erdélyi rocktörténelem egyik nagy alakjának egykori lakóhelye előtt visz el az útjuk – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete.
Továbbra is bizonytalan, sőt ismeretlen a sorsa a vitézvári báró Simonyi József óbesternek (1771–1832), a „legvitézebb huszárnak” Nagyváradon állított emléktáblának. A legendás hírű huszártiszt, a magyar hadtörténet kiemelkedő alakja 1817-18-ban a váradi várban állomásozott, erről egy magyar és román felirattal ellátott egyszerű emléktáblát helyeztek el a vártemplom bejáratánál 2002-ben, Debrecen város önkormányzata és a Pro Patria Alapítvány jóvoltából. Ma csak a hűlt helye van meg, a várbeli rekonstrukciók és felújítások során levették és eltüntették, állítólag egy pincében porosodik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA