A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A közelgő parlamenti választások volt a szimpóziumok fő témája
MÁÉRT - 2020. június 18., csütörtök 09:45

A HMDK pélmonostori alapszervezete második alkalommal rendezett szimpóziumot a drávaszögi és szlavóniai egyesületeink vezetői és aktivistái számára Pélmonostoron és Vukováron. Az értekezlet fő témája a parlamenti választások volt. „Fő feladatunk a következő három hétben, hogy meggyőzzünk minden horvátországi magyart, a szavazáson magyar listát válasszon“ – hangsúlyozta a szimpóziumon Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.
Szervezeteink megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés, az egymás közti koordináció. A Pélmonostoron és Vukováron rendezett találkozó kiváló alkalom volt erre, illetve arra, hogy az önkormányzatokkal való együttműködés módozatairól és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is szó essen.
A szimpóziumszervezés a pélmonostori HMDK-alapszervezet ötlete volt, és már második  alkalommal került rá sor, az első tavaly volt.
- Azt szerettük volna elérni, hogy az Eszék-Baranya megyei magyar egyesületeink elnökei, alelnökei, vezetősége és aktivistái összegyűljenek egy helyen, és megvitassuk mindazokat a gondokat, problémákat, amelyekkel küzdenek, illetve hogy elősegítsük a problémák megoldását, megelőzését – nyilatkozta lapunknak Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, hozzátéve, segítenek az önkormányzatokkal való kapcsolatok fejlesztése terén, egyesületeink rendezvényeinek a lebonyolításában és egyéb, adminisztrációs ügyekben is.
A rendezvény előadói Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke voltak.
- Mivel választások előtt állunk, az értekezlet egyik fő témája az volt, hogy a szépszámú támogatói aláírást, amelyeket a HMDK jelöltjeiként az utóbbi egy hétben megszereztünk, miként tudjuk megőrizni, esetleg növelni a szavazás alkalmával. Számos adminisztratív részletről beszéltünk aktivistáinkkal, de talán a fő feladat a következő három hétben az, hogy meggyőzzünk minden horvátországi magyart, attól függetlenül, hogy a magyar listán kire szavazna, mindenképpen a magyar listát válassza. Tegye ezt nemzeti büszkeségből és több egyéb olyan érdekből is, amelyek közösségünk javát szolgálják – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.
A pélmonostori városi díszteremben tartott értekezlet után a helyi HMDK-székházban folytatódott a program, ahol vendégül látták a résztvevőket, drávaszögi egyesületeink vezetőit, tagjait, és egy kis kultúrműsorra is sor került, fellépett a pélmonostori HMDK-szervezet Csillagszemű tánccsoportja és a csúzai Csárdás népi táncegyüttes.
A pélmonostori tanácskozás után Vukováron is tartottak szimpóziumot az ottani magyar egyesületeink vezetőivel, tagjaival való egyeztetés céljából. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA