A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Virtuális királyi hét a Szent László Napok szervezőitől
MÁÉRT - 2020. június 18., csütörtök 20:34

A június 20-ai, szombati mínusz egyedik nappal rajtolt volna el a 8. Szent László Napok. A nagyváradi várba évente több tízezer fesztiválozót bevonzó rendezvényünket azonban a járványügyi helyzet miatt kénytelenek voltunk lemondani, jelenleg ugyanis az a legfontosabb, hogy mind egészségesek maradjunk – közölték a Szent László Napok szervezői.
Közleményük így folytatódik: "A sokunk számára számos nem várt nehézséget hozó helyzetben viszont úgy éreztük, hogy szeretnénk mégis élményt nyújtani, ezért úgy határoztunk, hogy az online térben – konkrétan a Szent László Napok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján – tartunk egy virtuális királyi hetet. Ahogyan a Szent László Napok idején lenni szokott, délelőtt „komolyabb” programokkal készülünk. Hét rövidfilmet forgattunk nektek, amelyek célja bemutatni, hogy száz évvel a trianoni békeszerződés után van magyar múlt, jelen, jövő Nagyváradon. Lesznek virtuális városnézések Nagyváradon, amelyek során kevésbé ismert tényeket, részleteket mutatunk be a Körös-parti város épített örökségéből, egyúttal igyekszünk eloszlatni néhány tévhitet is. Megmutatjuk továbbá híres váradiak szülőházát, bekukkantunk az idén 30. születésnapját ünneplő Partiumi Keresztény Egyetemre, és természetesen Szent Lászlónak, városalapító lovagkirályunk örökségének is külön filmet szentelünk. A sport is mindig fontos helyet kapott a Szent László Napokon, ezúttal Nagyvárad sportéletébe nyújtunk betekintést egy kisfilm erejéig."
A "Tartsanak velünk!" felszólítással végződő értesítés így záródik: "A délutáni-esti órákban megtartott koncertek helyett pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk mindenkit, hétfőtől vasárnapig az elmúlt hét év legjobb pillanatait idézzük fel."

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA