A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jézus Szíve-ünnep Darázson
MÁÉRT - 2020. június 26., péntek 14:42

A HMDK és a darázsi magyarok június 19-én, pénteken ünnepelték Jézus Szíve napját a darázsi katolikus templomban. A magyar nyelvű szentmise után szeretvendégségre is sor került a helyi művelődési házban.
Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek (idén június 19-e). Jézus szívének a tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.
Az ünnep sokat jelent a darázsi magyaroknak már csak azért is, mert a Báni-hegy északi oldalán található katolikus templomuk is a Jézus szíve nevet viseli. Az első világháború előtt épült Újlaki Kornél Dezső plébános kezdeményezésére. A darázsi magyarok a HMDK-val együttműködve itt tartják minden év júniusában a Jézus szíve-napi szentmisét.
Az idei ünnepre múlt pénteken került sor. Szépszámú résztvevője volt az eseménynek, nemcsak darázsiak foglaltak helyet a templom padsoraiban, hanem a környező falvakból is érkeztek emberek, Izsépről, Hercegmárokról, Nagybodolyáról, így egyfajta központi rendezvényévé vált ez az ottani magyarságnak.
A szentmisét Andrási Gyula plébános celebrálta. Prédikációjában hangsúlyozta a minőségi emberi kapcsolatok fontosságát, arra szólított fel, tartsunk önvizsgálatot, miként viszonyulunk embertársainkhoz, felismerhetők-e ebben a pozitív érzelmek.
Az igehirdetések közti templomi énekeket a csúzai Pinkert Ilona és Pinkert Anna vezették orgonakísérettel.
Az eseményen házigazdaként volt jelen Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese is.
Matijević Olivér lapunknak nyilatkozva elmondta, a Jézus Szíve-napi ünnep a település legfontosabb magyar vonatkozású eseménye, melyet rendszeresen megtartanak, és a szertartás után szeretetvendégségre kerül sor. Ez idén sem maradt el, a kultúrotthonban társalgással ért véget a program.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA