A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadóünnepség Várdarócon
MÁÉRT - 2020. július 3., péntek 14:20

A napokban fejeződött be a várdaróci tájháznak, a település büszkeségének a teljes felújítása, amelyet egy kultúrműsorral és kiállítással egybekötött ünnepség keretében adtak át vasárnap délután.
 
A daróciak régi iskolájának az épülete több évtizeden keresztül betöltötte funkcióját. Száz és száz kisdiák koptatta padjait, az épülethez így a várdaróciak érzelmi szálakkal is kötődnek, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) ezért is érezte fontosnak, hogy felújítsa és megőrizze a felnövekvő nemzedékek számára. A felújítási munkák 2011-ben kezdődtek, szinte az utolsó pillanatban, hiszen az épület olyan rossz állapotban volt, hogy a következő tél már végzetes lett volna a számára. A munkálatok több fázisban zajlottak, négy év alatt sikerült használható állapotba hozni és 2015-ben újra megnyitni kapuit. Az átadóünnepség óta folyamatos az érdeklődés a tájház gyűjteménye iránt, és közben folytatódott a felújítása: megépültek a mellékhelyiségek, megszépült a környéke, az udvara és a tanítói lakrész is, ahol az egykori pedagógusok tiszteletére egy emlékszobát alakítottak ki.
Teljesen megújult a tájház
Vasárnap ismét szélesre tárta kapuit, és a rekkenő hőség ellenére is sokan eljöttek, hogy részt vegyenek az ünnepségen.
A Várdaróc Kultúregyesület két gyermektánccsoportjának a műsora után Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki az öt évvel ezelőtti átadón is jelen volt, mondott köszöntőt. Elmondta, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett annak érdekében, hogy azok a magyarok, akik nem a mai Magyarország területén élnek, érezzék, hogy van egy anyaországuk. Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben a HMDK-val közösen cselekedtek. Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, eddigi parlamenti képviselő munkáját bizonyítja, hogy egyedüli jelöltként indul a választásokon. Ennek ellenére mindenki segítségére szükség lesz, hogy a választás sikeres legyen, hogy minél több szavazóval a háta mögött kerüljön be ismét a horvát törvényhozásba - mondta az államtitkár.
„Fontos, hogy az a munka, amely az előző években megkezdődött, a következő években is folytatódjon” – hangoztatta.
Ezt hangsúlyozta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki megköszönte a várdaróciak mindenkori támogatását, amelyet a HMDK igyekezett az elmúlt években megvalósított beruházásokkal, felújításokkal viszonozni.
- Várdarócon az elmúlt négy év folyamán olyan beruházásokat tudtunk megvalósítani, amilyenekre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Nagyon örülök, hogy meg tudtuk menteni ezt a várdaróciak számára fontos épületet, amely sok szép közösségi rendezvénynek ad majd otthont a jövőben – mondta Jankovics Róbert.
Az egybegyűlteket köszöntötte dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet is, aki számára ez volt az első olyan esemény, amelyen hivatalosan vett részt, a beiktatására nemrég került sor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA