A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Hajdú-bihari vezetőkkel találkoztak az Erdélyi Magyar Néppárt fő jelöltjei
MÁÉRT - 2020. július 8., szerda 19:54

Pajna Zoltánnal, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlési elnökével és Bulcsu Lászlóval, a közgyűlés alelnökével találkozott kedden Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, valamint Szilágyi Zsolt, a Néppárt Bihar megyei tanácselnök-jelöltje és Zatykó Gyula, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje.
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke debreceni hivatalában fogadta a Néppárt képviselőit, a jó hangulatú találkozón pedig áttekintették az elmúlt időszak főbb eseményeit, az erdélyi és a partiumi magyar közösség legfőbb problémáit, valamint szó esett a közelgő romániai önkormányzati választásokról is, melynek kapcsán egyetértettek abban, hogy a legfontosabb cél: a lehető legtöbb magyar jelölt nyerjen mandátumot, ehhez pedig teljes körű magyar–magyar együttműködésre van szükség.
Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula arról biztosították a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetőit, hogy a választások után, amennyiben a Néppárt része lesz Bihar megye és Nagyvárad vezetésének, a mostaninál jóval szorosabb együttműködésre fognak törekedni a két megye, valamint Nagyvárad és Debrecen között. Egyúttal azt is elmondták, hogy a megye jelenlegi vezetése és a választások fő esélyesének számító nemzeti liberálisok között fennálló rossz viszony miatt Nagyvárad és Bihar megye vezetésében szerintük a Néppárt mentheti meg a magyar jelenlétet.
A találkozón Csomortányi István a romániai politikai helyzet rövid áttekintését adta, valamint beszámolt az állami szintre emelkedett magyarellenesség főbb okairól és következményeiről is – közölte ma az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA