A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Kossuth Ház kapuja mindenki előtt nyitva áll
MÁÉRT - 2020. július 9., csütörtök 14:31

Pénteken délután nagy volt a nyüzsgés a csúzai Kossuth utcában, ahol a településen működő szervezetek új székházának az átadására került sor. A Kossuth Háznak keresztelt közösségi épület a jövőben a falu művelődési életének egyik központja lesz.
A HMDK 2019 tavaszán vásárolta meg Csúzán a Kossuth Lajos utca 34. alatt található házat, mely azóta a helyi civil szervezetek székhelyévé vált, ám rendezvényeket, illetve táncpróbákat az eredetileg lakhatási célra kialakított szobákban nem tudtak tartani. Szerencsére az ingatlanhoz tartozott egy istálló is, melynek az átépítésével egy reprezentatív rendezvényteremet is sikerült kialakítani.
A munkálatokkal július elejére készültek el, az ünnepélyes keretek közötti átadás pedig július 3-án zajlott le. A megjelenteket először Hordósi Dániel, a helyi ifjúsági egyesület vezetője köszöntötte, majd Kozár József, a HMDK csúzai alapszervezetének elnöke beszélt.  Aztán a Hajnalcsillag, majd a Csárdás népi tánccsoport produkciója következett. Jankovics Róbert, magyarságunk volt és leendő parlamenti képviselőjének a beszéde után került sor a nemzetiszín szalag átvágására, az új épületrész átadására.
- A csúzaiak mindig is ismertek voltak arról, hogy mennyire ragaszkodnak hagyományaikhoz és magyarságukhoz. Ennek egyik ékes példája ez a ház is, mely a helyi magyar művelődési élet központja lesz. A jövőben itt számos rendezvényt és összejövetelt fogunk szervezni, ahova mindenkit szeretettel várunk. A ház kapuja mindenki előtt nyitva áll, akár családi rendezvények szervezésére is - mondta Kozár József, a helyi HMDK-alapszervezet vezetője, aki hozzátette, nagyon hálás Jankovics Róbertnek és a HMDK-nak a segítségért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA