A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csép Éva Andrea: enyhítettünk az 50-nél több alkalmazottat, de nem fogyatékkal élő személyeket foglalkoztató munkáltatók befizetési kötelezettségein
MÁÉRT - 2020. július 28., kedd 19:41

Döntéshozó fórumként szavazott ma a képviselőház arról a törvénytervezetről, amelyet Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő is kezdeményezett. Ez előírja, hogy ezentúl az a munkáltató, akinek több, mint 50 alkalmazottja van, nem kell fizessen egy teljes minimálbért az államnak, amennyiben nem alkalmazott fogyatékkal élő személyeket, csak a minimálbér 50 százalékának fizetésére köteles. Míg a másik fele felett saját maga rendelkezhet, amennyiben védett műhelyektől vásárol termékeket vagy szolgáltatásokat.
Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a törvény egyik kezdeményezője elmondta, hogy a PSD kormány eltörölte annak a lehetőségét, hogy az alkalmazó védett műhelyektől vásárolhasson terméket vagy szolgáltatást, a mostani törvény kevesebb visszaélési lehetőséggel újból visszavezeti ezt a lehetőséget: „Megteremtettük a lehetőséget arra, hogy azon cégek, önkormányzatok, intézmények, akiknek alkalmazásában több mint 50 alkalmazott van, és nem alkalmaznak fogyatékos személyeket, ahogyan azt a törvény előírja, akkor ezekben az esetekben ne kelljen 100 százalékosan befizetniük az egy minimálbért az államnak, hanem ennek csak 50 százalékát, a maradék 50 százalékot pedig saját meglátásuk szerint olyan termékek, szolgáltatások megvásárlására fordíthatják, amelyeket védett műhelyektől vásárolnak.
Ezáltal nem csak jobban odafigyelünk a fogyatékos személyekre, hanem értéket is adunk munkájuknak.” A Maros megyei törvényhozó a továbbiakban rámutatott arra is, hogy a most megszavazott törvény pontosít egy korábbi szabályozáson is, amely értelmében csak azok a fogyatékkal élő személyek részesülhettek üzemanyag-támogatásban az államtól, akik saját szükségleteiknek megfelelően átalakított gépjárművel rendelkeztek, azonban ez az előírás több jogosulttal szemben hátrányos volt: „bevezettük, hogy ezentúl azok a súlyos és halmozott fogyatékkal élő személyek is részesülhetnek üzemanyag- támogatásban, akiket a családtagok, személyes gondozó vagy a szociális szolgáltató tulajdonában lévő járművel szállítanak, attól függetlenül, hogy átalakított járműről beszélünk vagy sem. Ez az előírás csak abban az esetben érvényes, ha élnek az ingyenes, államtól kapott vonatjegyekkel.”
A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA