A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Száztíz éve játszotta első hivatalos mérkőzését a NAC
MÁÉRT - 2020. augusztus 1., szombat 20:43

110 éve, 1910. július 31-én játszotta le első hivatalos mérkőzését Nagyváradon, a Bunyitai ligetben a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC). Ehhez a jeles eseményhez, kapcsolódva szervezett egy emléktornát 2020. július 31-én a NAC Labdarúgó Egyesület, az egykori mérkőzés helyszínén.
A mai NAC 2018 elején alakult meg Nagyváradon, többek között azért is, hogy tovább vigye az egykori NAC nevét, szellemiségét, a csapat színeit, a zöld-fehéret.
Az egykori NAC 1910-ben alakult meg Nagyváradon. Rögtön kérte felvételét a Magyar Labdarúgó Szövetségbe, amely azzal a feltétellel fogadta el a jelentkezést, ha a NAC egy olyan csapattal játszik mérkőzést, amely már tagja a szövetségnek. Így a nagyváradi alakulat a Kolozsvári Vasutas Sportklub csapatát hívta ki egy hivatalos mérkőzésre. Erre 1910. július 31-én került sor Nagyváradon, a Bunyitai ligetben, és 2–1 arányú kolozsvári győzelmet hozott. Az őszi visszavágón azonban a NAC 5–1 arányban múlta felül a kolozsvári csapatot.
A Nagyvárad című napilap 1910. augusztus 2-i számában olvashatjuk: „Football verseny Nagyváradon. Alig néhány hónapja alakította meg néhány lelkes sportember a NAC-ot, s máris pompás eredményeket produkál a fiatal egyesület. Most zajlott le az első, nagyobb arányú football mérkőzése a nagyváradi atlétáknak, s ebben a versenyben, a Kolozsvári Vasutas Sport Club tizenegy legjobb embere is részt vett. A mérkőzésen a kolozsváriak lettek a győztesek, mert az eredmény 2–1 lett (félidő 1–0). A nagyváradi fiatal atléta klub tehát méltó versenytársa a kitűnő kolozsvári együttesnek.”
Az emléktornán, a jelenlegi járványhelyzet miatt, csak a NAC játékosai vettek részt kisebb csapatokba szerveződve. A klubban négy korosztályban rúgják a bőrt a gyermekek, akiket most két csoportba osztottak a szervezők, az U14 és az U12 együtt játszott, míg egy másik pályán az U10 és az U8 korosztályba tartozó gyermekek játszottak.
A Bunyitai ligetbe eljött gyermekeket és szüleiket Habinyák István, a klub elnöke köszöntötte, röviden ismertetve a 110. évforduló fontosságát. A rövid beszéd után a négy tagú csapatok körmérkőzéseket játszottak, így minden csapat játszott minden csapattal. Nemcsak az első helyezettek kaptak kupákat, hanem a gólkirályok és a legjobb játékosok is. De minden játékos kapott emlékérmet, illetve részvételi emléklapot.
Az eredményhirdetés előtt Nagy József Barna, a NAC ügyvezető elnöke is szólt röviden a gyermekekhez, majd Opre Csaba vezetőedző köszönte meg nekik a jó iramú mérkőzéseket. A kupákat Boros Péter, a Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség titkára adta át a gyermekeknek, elmondva, hogy a nagy elődök példáját kell követni, és ahogy ők is 110 évvel ezelőtt, az első mérkőzés után eljutottak a hírnévig, úgy a mai NAC-ban focizók is kitartással, sok-sok munkával ugyancsak híres labdarúgók lehetnek majd.
A NAC Labdarúgó Egyesületben jelenleg közel nyolcvan gyermek próbálja elsajátítani a játék fortélyait. A csapatnál három edző (Opre Csaba, Váradi Gyula Attila és Király Dávid) felügyeli a kicsik munkáját, akik nemcsak az edzéseken vesznek részt, de a megyei ifjúsági mérkőzéseken is, illetve számtalan barátságos és felkészülési mérkőzésen. Biharban jelenleg három korosztálynak szerveznek ifjúsági bajnokságot, a NAC közel hatvan igazolt játékossal, minhárom bajnokságban részt vesz.
A NAC jelenleg a Csíkszeredai Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik, egyik kapusuk, Szilágyi Márton éppen az emléktornával egy időben vett részt Székelyföldön egy tesztelésen, ahol a legjobb kapusok játéktudását mérték fel.
A NAC csapatához folyamatosan lehet jelentkezni, mindenkit szeretettel várnak, de minden jelentkezőnek tudnia kell, hogy a NAC-nál az edzések nyelve a magyar. Az utánpótlás-neveléssel foglalkozó nagyváradi klubnál folyamatosan várják a labdarúgás iránt érdeklődő gyermekeket, akik egy igazi baráti közösségbe illeszkedhetnek be.
Az egykori NAC a 110 évvel ezelőtti megalakulás és az akkor megrendezett első hivatalos mérkőzése után az impériumváltás követően Románia egyik étcsapatává vált, majd Nagyvárad visszatérése után, az 1943-44-es bajnoki idényben Magyarország legjobb csapata lett, amikor is első helyen végzett a labdarúgó Nemzeti Bajnokságban.
„Reméljük, hogy a mai NAC-ban focizó gyermekekre is a labdarúgásban eltöltött felejthetetlen évek várnak még” – fogalmaz a labdarúgó egyesület közleménye.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA