A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Biztos alapokra épül a kopácsi Magyar Otthon
MÁÉRT - 2020. augusztus 7., péntek 11:50

Augusztus elsején megkezdődött a leendő kopácsi magyar ház építése. Alapkőletételre is sor került. Az impozáns, minden korszerű igénynek megfelelő új épület várhatóan jövő májusra készül el.
Kopács a Drávaszög egyik legmagyarabb települése, lakói erre büszkék is. Az egykori halászfalu gazdag múltja és szokásai révén messze földön ismert, ezt a hírnevet a faluban működő egyesületek tovább öregbítik. A HMDK jóvoltából most a magyarságmegtartó munkát végző szervezetek végre egy saját székházat is kapnak. Az új létesítmény a falu főutcáján épül, és a homlokzatát a hagyományos kopácsi stílusú házak mintájára alakítják ki. A munkálatok előreláthatólag jövő év májusában fejeződnek be. A kopácsiak már nagyon várják új épületüket, mely biztos pont lesz számukra.
- Sok lehetőséget látok az újonnan épülő Magyar Otthonban, hiszen végre egy olyan székházunk lesz, melyben nem függünk senkitől, és arra használjuk majd, amire szeretnénk, és akkor, amikor akarjuk. Úgy gondolom, hogy mi, kopácsiak már rég megérdemeltük, hogy nekünk is legyen egy olyan helyünk, ahol korszerű körülmények között gyűlhet össze a falu népe - mondta Farahó Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke, aki nagyon hálás az országos HMDK-nak az új székházért.
Ez lesz az idei legdrágább beruházás
A HMDK idei beruházásai közül a kopácsi Magyar Otthon építése kétségkívül a legnagyobb projekt, melynek értéke több mint 4 millió kúna. A tervek szerint az impozáns épületnek jövő év májusáig kell elkészülnie.
- A kopácsi közösségi épületek felett már rég eljárt az idő, és már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Úgy döntöttünk, annak érdekében, hogy egyesületeinknek biztosítsuk a megfelelő működési körülményeket, építünk egy új házat számukra - mondta Jankovics Róbert HMDK-elnök, aki hozzátette, a leendő multifunkcionális objektum építése teljes egészében horvát kormányzati forrásokból lesz finanszírozva.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA