A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Augusztus elsején megkezdődött a leendő kopácsi magyar ház építése. Alapkőletételre is sor került. Az impozáns, minden korszerű igénynek megfelelő új épület vár
MÁÉRT - 2020. augusztus 7., péntek 11:51

Jankovics Róbertet, magyarságunk parlamenti képviselőjét a horvát országgyűlés mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottsága elnökének választották.
 
Az új összetételű horvát parlament július 22-én tartotta meg alakuló ülését, amelynek elnökéül a képviselők ismét Gordan Jandrokovićot, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjét választották meg.
A régi-új parlamenti elnököt 143 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett választották meg a 151 tagú nemzetgyűlés (szábor) elnökének.
A házelnök beszédében elmondta: megtiszteltetés számára és büszkeséggel tölti el, hogy másodszor is megválasztották a parlament elnökének. Úgy vélte: ezzel megerősítést nyert a választások eredménye, amely megmutatta, hogy az állampolgárok támogatják és elismerik az eddigi kormány és parlamenti többség munkáját. Ezt követően félóra szünetet rendelt el, amely után a parlamenti képviselők letették esküjüket. A július 5-ei parlamenti választáson a horvátországi kisebbségeknek választaniuk kellett a horvát és a nemzetiségi szavazólap között. Nemzettársaink ez utóbbival az egyetlen garantált, magyar képviselői helyet betöltendő személyre voksolhattak – a HMDK jelöltje, Jankovics Róbert rekordszámú szavazatot kapott, akinek az elmúlt évek munkájával, kiváló teljesítményével sikerült elérnie, hogy először indulhatott egyetlen jelölt a magyar kisebbségnek garantált egy képviselői helyért, ilyenre a horvátországi magyarság eddigi történetében még nem volt példa. Összesen 2807 magyar nemzetiségű választópolgár szavazott rá.
Hatalmas elismerés kis közösségünk számára, hogy a horvátországi magyarság képviselőjét, Jankovics Róbertet a honatyák/honanyák egyhangúlag megválasztották a Horvát Szábor mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottsága elnökének, a kisebbségi képviselők pedig a nemzeti kisebbségi frakció alelnöki tisztségére.
- Úgy vélem, hogy mindez továbbra is garanciája annak, hogy a horvátországi kisebbségek meglévő jogai érvényesüljenek, de azok megerősítését és kiterjesztését is megcélozza – mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA