A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
KÖZLEMÉNY
MÁÉRT - 2020. augusztus 13., csütörtök 19:15

A mai napon Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nagyváradi otthonában fogadta az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi/bihari képviselőit a közelgő helyhatósági választásokra való tekintettel, az általa vezetett EMNT teljes támogatásáról biztosítva jelöltjeiket. Ez alkalommal ő maga is aláírta a helybéli és a megyei néppárti önkormányzati jelöltek támogatói íveit.
Volt európai parlamenti képviselőnk egyebek mellett arra is kitért, hogy rosszakarói Nagyváradról való elköltözésének, illetve Budapestre való áttelepedésének hamis hírét terjesztették el. Ebből azonban semmi sem igaz, hiszen brüsszeli képviselősége idején (2007–2019) is mindvégig Erdély és a Partium ügyének – nemzetközi – képviseletét tartotta legfőbb hivatásának, olyannyira, hogy az eltelt tizenkét év alatt minden héten hazajárt Nagyváradra, harminc éve folyamatosan nagyváradi lakos, és újraházasodása óta is itt él családjával, itt nevelik gyermekeiket. Egész Erdélyben talán ő volna az utolsó magyar, aki idehagyná szülőhazáját – mondotta az időközben nyugállományba vonult nagyvárad-olaszi lelkipásztor.
A választásokra tekintő videóüzenetében Tőkés László – öntudatos nagyváradi polgárként – föltétlen részvételre buzdította magyar honfitársait, Szilágyi Zsolt Bihar megyei tanácselnök-jelölt és Zatykó Gyula nagyváradi polgármesterjelölt, valamint az általuk vezetett néppárti tanácsosi jelöltlisták mellett téve le voksát. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) süllyedő hajójáról ekképpen lehetne kiszabadítani a bihari, illetve nagyváradi magyar közösségünket, és a magyar jelenlétet megmenteni a megyei tanácsban, valamint a magyar alpolgármesteri tisztséget visszaszerezni Szent László városában – jelentette ki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke.
Az önkormányzatiság elvének és jogának gyakorlása: út az autonómiához. A magyar választópolgárok nemes kötelessége élni ezen alkotmány biztosította jogukkal, ezáltal mindinkább kezükbe venniük sorsuk és jövőjük alakítását – mondotta.
 
Nagyvárad, 2020. augusztus 13.
 
Tőkés László
EMNT-elnök
sajtóirodája

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA