A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Elmaradó augusztus 20-i ünnepségek Erdélyben
MÁÉRT - 2020. augusztus 18., kedd 19:49

Annak ellenére, hogy a szervezők minden törvényes előírásnak eleget tettek, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nem engedélyezte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megszervezze az augusztus 20-i „új kenyér ünnepét” Marosvásárhelyen. 
Ahogy azt Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke a Székelyhonnak elmondta, a jóváhagyási kérvény visszautasításában az áll, hogy a rendezvényt nem engedélyezik és ugyanakkor nem is javasolják. Az közegészségügyi hatóság a járvány terjedésére, a koronavírusos esetek növekedésére hivatkozott, holott a szervezők minden előírásnak eleget téve készültek az eseményre. Az 1800 férőhelyes nyári színházban csupán 350 személyt jelentett be Cseh Gábor, akik minden járványügyi előírásnak eleget téve léptek volna be a nézőtérre. A lázmérés, a kézfertőtlenítés, valamint a két méteres távolságtartás is szerepelt a betartandó szabályok között, az ilyenkor szokásos újkenyér-szétosztást is úgy oldották volna meg, hogy a kenyeret adományozó pékség ezer karéj kenyeret csomagolt volna külön-külön, azt áldották volna meg a történelmi egyházak lelkészei.
Marosvásárhelyen 2013-ban szervezték meg első alkalommal augusztus 20-án Szent István és az új kenyér ünnepét. A mostani a nyolcadik alkalom lett volna.
Nagyváradon az Érmelléki Gazdák Egyesülete, az Erdélyi Magyar Néppárt városi szervezete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület hirdette meg csütörtökre az immár hagyományossá vált augusztus 20-i újkenyér-szentelést, -megáldást. A tágas központi Szent László térre tervezett ünnepi eseményt ma fújták le, azt írva: a járványügyi helyzetre való tekintettel olyan felelősségteljes döntést hoztak, hogy nem tartják meg nyilvános keretek között, mivel Bihar megyében jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel együtt a fertőzés veszélye is. Azt nem tették hozzá, hogy a statisztikákat rontja a más megyékből kórházi kezelésre áthozottak száma. Ugyanakkor a döntés egybeesett a román egészségügyi miniszter váratlan, be nem jelentett nagyváradi látogatásával is.
A nyilvános kenyérszenteléssel együtt elmarad a kalotaszentkirályi néptáncosok és énekesek műsora, valamint az István, a király című rockopera vetítése is, bár mint a közleményükből kiderül: ismeretlen helyen, zártkörűen mégis tartanak egy ünnepséget, amit élőben közvetítenek a Érmelléki Gazdák Egyesületének Facebook-oldalán, csütörtökön 19 órától.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA