A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Döntött a horvát kormány: Jankovics Róbert marad az országos Kisebbségi Tanács egyetlen magyar tagja
MÁÉRT - 2020. szeptember 2., szerda 14:19

Augusztus 20-ai ülésén a Horvát Kormány újabb négy évre kinevezte az országos Kisebbségi Tanács (KT) – egy kivétellel – régi-új tagjait a kisebbségi parlamenti képviselők soraiból. A horvátországi magyarságot a következő négy évben is Jankovics Róbert HMDK-elnök fogja képviselni.
 
A múlt héten újabb bizottsági helyet kapott magyarságunk képviselője: a kormány kinevezte az országos Kisebbségi Tanács tagjává. Ez egy olyan vegyes összetételű grémium, amelyet az itt élő nemzetiségek képviselői, a kisebbségek soraiból kinevezett szakértők, tekintélyes közéleti és egyházi személyiségek alkotnak, valamint tagjaivá válnak a kisebbségek által választott parlamenti képviselők, ez utóbbiak kinevezéséről a múlt heti zárt ülésén döntött a kormány. A kabinet újabb négy évre - egy kivételtől eltekintve – a régi-új tagokat nevezte ki: Milorad Pupovacot, Dragana Jeckovot, Furio Radint, Jankovics Róbertet, Vladimir Bileket, Ermina Lekaj Prljaskajt, Veljko Kajtazit és Anja Šimpraga asszonyt.
A testület hatáskörébe tartozik többek között a kisebbségi szervezetek állami költségvetésből történő anyagi támogatásának a meghatározása.
A magyarság támogatása esetében 2017 óta jelentős növekedést tapasztalhattunk. Jankovics Róbert képviselőnk előző mandátumának a kezdete óta azért dolgozik, hogy a magyar egyesületeknek szánt támogatás emelkedjen, valamint hogy minél több magyar szervezet, kultúregyesület és intézmény részesüljön támogatásban. Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a régi-új tanácstagok kinevezésével kapcsolatban azt mondta, az elmúlt négy évben sikerült elérnie, hogy a HMDK-nak és tagszervezeteinek végre megfelelő támogatásban legyen részük, a továbbiakban is azon lesz, hogy magyar szervezeteink a tevékenységükhöz méltó támogatásban részesüljenek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA