A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma idén is támogatja a tanévkezdést
MÁÉRT - 2020. szeptember 3., csütörtök 13:20

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) idén is taneszközökkel támogatja a magyar iskolákba iratkozó diákokat és szüleiket. Az eszközcsomagokat kedden adták át a kopácsi tangazdaságág és ifjúsági központ udvarán.
A horvátországi magyarság megmaradása szempontjából nagyon fontos az anyanyelvi oktatás, ezt szorgalmazza a HMPF pár évvel ezelőtt indított, A horvátországi magyar oktatásért elnevezésű programja is, amellyel többek között a magyar iskolákba iratkozókat támogatja. Ennek egyik mozzanataként minden szeptemberben beiskolázási csomagokat ajándékoznak az általános iskola első, illetve ötödik osztályába iratkozó diákoknak, valamint azoknak az elsős középiskolásoknak, akik az eszéki magyar központban tanulnak tovább.
A beiskolázási csomagokat idén szeptember 1-jén, kedden adták át a kopácsi tangazdaságág és ifjúsági központ udvarán közel nyolcvan tanulónak. A csomagban a diákok minden, a tanévkezdéshez szükséges alapfelszerelést megtalálnak, a füzetektől a tolltartón át a különböző rajzblokkokig.
A beiskolázási csomagok átadására érkezett gyerekeket és szülőket Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke üdvözölte, és röviden szólt a program jelentőségéről, arról, hogy miért fontos az anyanyelven való tanulás. Majd felolvasta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelét, amelyet a Kárpát-medence magyar oktatási intézményeinek diákjaihoz és tanáraihoz intézett a tanévkezdés alkalmából, ezt követően minden diák átvehette a csomagot.
- A beiskolázási támogatással azon túl, hogy igyekszünk minél több szülőt arra motiválni, hogy magyar iskolába írassa gyermekét, szeretnénk anyagilag is megkönnyíteni a szülők dolgát, hiszen a tanévkezdés mindig jelentős kiadást jelent a családoknak - mondta Csapó Nándor. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának munkáját és a beiskolázási programot a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA