A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar ízek napja Vukováron
MÁÉRT - 2020. szeptember 3., csütörtök 13:20

Augusztus utolsó hétvégéje a gasztronómia jegyében telt a vukovári Magyarok Otthonában, ahol ottani nemzettársaink először szervezték meg a Magyar Konyha Ízeinek Napját.
Nemzetünk és kultúránk elválaszthatatlan részét képezi a gasztronómia, mely messze földön híres. A magyaros ízek épp úgy identitásunk részei, mint a néptánc vagy a hagyományok. Nemzeti konyhánk ízeit a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is igyekeznek megőrizni, ennek érdekében szervezték meg hétvégi rendezvényüket is. Az eredetileg nagyobb volumenűre tervezett eseményre a szervezők meg szerették volna hívni a megyében működő valamennyi magyar szervezetet, ám a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé.
A szűk körben megtartott rendezvényen a jelenlévők összemérhették főzőtudományukat is, mégpedig csirkepaprikás-, valamint palacsinta-készítésben, de külön zsűri díjazta az asztalterítést is.
- Eredetileg egy nagyobb rendezvényt terveztünk, ám közbeszóltak a körülmények. A végül családiasra sikeredett eseményen mindenki jól érezte magát, ezért biztosak vagyunk benne, hogy jövőre is megszervezzük - mondta Jakumetović Rozália, az egyesület elnöke, aki hozzátette, reméli jövőre már nem kell a vírus miatt aggódniuk.
A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA