A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Nyolcvan éve „tértek haza”
MÁÉRT - 2020. szeptember 4., péntek 17:09

A nagyhatalmak által Trianonban Romániának juttatott Szatmárnémetibe nyolcvan éve, 1940. szeptember 5-én vonult a magyar királyi honvédség, a második bécsi döntésnek köszönhetően. Erre a felejthetetlen napra emlékezi a város magyarsága 2020. szeptember 5-én délután 5 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházában (Árpád, ma Vasile Lucaciu utca 18. szám). Előadást tart Thoroczkay Sándor helytörténész, történelem szakos tanár. Korabeli filmek vetítésével és katonadalokkal színesítik a rendezvényt, amelynek végén megkoszorúzzák a Zsadányi úti temetőben található első világháborús emlékművet.  A szervező Szatmári Magyar Állampolgárok Klubja arra kéri az érdeklődőket, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően arcmaszkban jelenjenek meg, illetve tartsák be a koronavírus leküzdésére meghozott szabályokat.
Ugyancsak 80 éve, 1940. szeptember 6-án Nagyváradra vonult be a honvédség. A Polgári Esték rendezvénysorozat következő előadására a kerek évfordulón kerül sor, vasárnap 19.30 órától, a nagyvárad-újvárosi református templom belső udvarán, a Kálvin János utca 1. szám alatt. Bemutatják Babucs Zoltán Hazatért Nagyvárad! (1940. szeptember 6.) című kötetét, amely 250 eredeti felvételen, a szerző tanulmányával kiegészítve dokumentálja az akkori eseményeket. A kötetet Demeter László, a könyvet megjelentető Heraldika Kiadó igazgatója ajánlja az olvasóknak.  
A szervezők, azaz a Szatmári Magyar Állampolgárok Klubja és a nagyváradi Magyar Polgári Egyesület arra kéri az érdeklődőket, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően arcmaszkban jelenjenek meg, illetve tartsák be a koronavírus leküzdésére meghozott szabályokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA