A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Idén megtöbbszöröződött a tavalyi diáklétszám a magyar iskolák első osztályaiban
MÁÉRT - 2020. szeptember 10., csütörtök 12:26

2020. szeptember 7-én becsengettek a horvátországi magyar iskolákban is, melyekbe idén a tavalyinál jóval több elsős iratkozott be. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy működik a HMDK ösztöndíj-politikája.  
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a horvátországi magyar oktatásügyet, mivel azt megmaradásunk egyik zálogának tartja. Fontosnak tartják a szülők ösztönzését, hogy azok gyerekeiket magyar iskolába járassák, ezért döntött a szervezet elnöksége úgy, hogy a 2019-2020-as tanévtől ösztöndíjban részesíti a magyar általános iskolába iratkozó első osztályos és ötödikes, valamint az eszéki magyar központ középiskolájába iratkozó elsős diákokat. Az előző években nagy nehezen sikerült megállítani a diákok számának a csökkenését iskoláinkban, valamint a már tavaly sem jelentéktelen összeget idén a többszörösére emelték: az A modell szerint tanulók 20 000 kúnás támogatásban részesülnek. Így HMDK ösztöndíj-politikájának köszönhetően az előző évhez képest idén jelentősen nőtt a magyar elsősök száma.

Az új tanév rendhagyó módon vette kezdetét
Az előző évekkel ellentétben ezúttal a szülőknek, diákoknak és tanáraiknak egy új kihívással, a koronavírussal is szembe kell nézniük. A járványhelyzet miatt ugyanis számos új szabályt (korlátozásokat) kell alkalmazni az oktatási intézményekben.
A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) külön protokollt vezettek be a diákotthon, az óvoda és az iskola részére is. Az intézménybe való belépéskor mindenki testhőmérsékletét megmérik, és belépés után is csak a kijelölt útvonalakon lehet közlekedni.
- Úgy vélem, hogy intézményünk sikeresen alkalmazkodott a kialakult helyzethez, most már csak az a feladatunk, hogy az óvintézkedéseket továbbra is betartsuk. A diákok is fegyelmezetten viszonyulnak az új helyzethez, noha néha föl kell hívnunk a figyelmüket a helyes maszkviselésre - mondta Andócsi János igazgató, aki hozzátette, idén 8 elsős és 10 középiskolás iratkozott hozzájuk, valamint hogy a diákokat egy kiállítás is várta, mely Kós Károly építész munkásságát mutatja be.

A vörösmarti általános iskolában igyekeztek úgy indítani a tanévet, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje. Két külön busszal utaznak, így eleve nem egyszerre érkeznek az intézménybe, és a tízórainál is el vannak különítve egymástól az osztályok annak érdekében, hogy megóvják a tanulók és a tanárok egészségét.
- Az idei év máshogy kezdődött, mint a többi, hiszen a kialakult helyzet miatt nem volt tanévnyitónk. Ami a gyerekeket illeti, igyekeztünk úgy szervezni a mindennapjaikat, hogy a lehető legkevesebbet érzékeljenek a helyzet komolyságából, szeretnénk megkímélni őket a traumáktól - mondta Kollár Kinga igazgatónő, aki hozzátette, hogy idén 15 elsős iratkozott be hozzájuk (11-en az A modell szerint tanulnak - ez magyar tagozat -, 4-en pedig a horvát tagozatra).
A kórógyi iskolában sem okoznak problémát az óvintézkedések, hiszen a kis létszámú osztályokban a gyerekeknek könnyű betartani a szükséges távolságot.
- Iskolánkban szigorú óvintézkedéseket vezettünk be, a gyerekek egész nap az osztályteremben tartózkodnak, csak akkor jönnek ki, ha mosdóba kell menniük. Mivel osztályaink kis létszámúak, ezért a távolság betartása sem jelent gondot - mondta Pálinkás Diana intézményvezető, aki hozzátette, hogy idén három elsősük van.
Az iskolakezdés Laskón is eltért a szokásostól, hiszen a diákoknak ezúttal számos óvintézkedést be kell tartaniuk. A buszon csak a számukra kijelölt helyre ülhetnek, mégpedig csak maszkban, és a padok közt is meg kell lennie a szükséges távolságnak.
- Az idei tanévkezdés volt az utóbbi éveket tekintve az egyik legnehezebb, hiszen számos olyan problémával kellett szembesülnünk, amilyenekkel azelőtt nem. Úgy látom, hogy a gyerekek sikeresen alkalmazkodtak és örülnek, hogy végre ismét személyesen is találkozhatnak, hiszen sokan a járvány kitörése óta csak online módon látták/hallották egymást - mondta Kovačević Anna igazgatónő, aki elmondta, hogy a Laskói Általános Iskola 8 elsőst köszöntött idén (3 diák A modelles, 5 a B modell szerint - vagyis két nyelven - tanul).

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA