A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Bemutatták az új curriculumokat
MÁÉRT - 2020. szeptember 10., csütörtök 12:26

Nemrég készültek el a magyar nyelv és irodalom oktatására vonatkozó új nemzeti alaptantervek (curriculum), melyeket augusztus 27-én egy továbbképzés keretében mutattak be az A modellen dolgozó szakcsoport tagjai kollégáiknak.
 
Szeptembertől a horvátországi magyar tannyelvű iskolákban, illetve a horvát tanítási nyelvű iskolákban, ahol Magyar nyelv és kultúra tantárgyat tanulnak a diákok, már az új curriculum szerint folyik az oktatás.
A modellen dolgozó szakcsoport tagjai, köztük Varga Erna tanügyi főtanácsos, a csoport vezetője augusztus 27-én egy továbbképzés keretében mutatták be az osztálytanítóknak, illetve a magyar nyelvet és irodalmat tanító általános és középiskolai kollégáknak az új curriculumot.
A továbbképzésnek a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ adott helyet, az eseményt a járvány miatti szigorú előírásokkal összhangban tartották meg.
A curriculumot szaktanárok ismertették a többi kollégával: Pálinkás Diana osztálytanító az alsó osztályosok, Kosić Julianna magyar nyelvet és irodalmat tanítóként a felsősök, Samu-Koncsos Kinga magyar nyelv és irodalom szakos tanár pedig a középiskolai osztályok számára készített curriculumot mutatta be. Ferenczy Nikolett magyar nyelv és irodalom szakos, illetve mozgóképkultúra és médiaismeret tanár a médiakultúra oktatásának fontosságára, illetve a média használatának a jelentőségére és veszélyeire hívta fel a  figyelmet, arról beszélt, milyen hatással van a média a hétköznapi életre és milyen szerepe van a társadalmi folyamatokban. Trnko Ilona osztálytanító Tervezés a curriculum segítségével címmel tartott előadást.
- Az idei tanévben az új alaptanterv szerint folyik majd az oktatás az általános iskola 1, 2., 3., 5., 6. és 7., valamint a középiskola 1., 2. és 3. osztályaiban.  A többi osztályban, tehát az általános iskola 4. és 8., valamint a középiskola 4. osztályában pedig a következő, 2021-2022-es tanévben kerül majd sor a bevezetésére. Ez azt jelenti, hogy a jövő tanévben teljes egészében „nyugalomba helyezzük“ a régi, 2006-ban készült kerettanterveket – nyilatkozta lapunknak Varga Erna.
A továbbképzés résztvevői az összejövetelt követően megnézték a Tangazdaság és Ifjúsági Központ épületét és udvarát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA