A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Marosvásárhelyi kettős mérce: #freeMOGYE vs. #freeSzFE
MÁÉRT - 2020. szeptember 15., kedd 13:59

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) egyk tagpártjának, az Erdélyi Magyar Néppártnak a marosvásárhelyi szervezete közleményben adja tudtul: értetlenül veszi tudomásul, hogy miközben Marosvásárhely két meghatározó magyar kulturális és oktatási intézményének – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemnek – a vezetői beálltak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen indított #freeSzFE mozgalomba, addig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának az elsorvasztása kapcsán egy  pantomimes helyzetgyakorlatra se futotta tőlük. Az erdélyi magyar egyetemi oktatás hányattatott sorsa nem hozta lázba őket, de a budapesti #freeSzFE „kultúrvírus” járványszerűen rájuk telepedett.
 
"Merjük remélni, hogy legalább a „forradalmár fiatalok” előbb vagy utóbb a MOGYE és az erdélyi magyar oktatás ügye mellé fognak állni! Ezúton szeretnénk leszögezni, hogy a Néppárt marosvásárhelyi képviselői következetesen és hitelesen kiállnak a továbbiakban is a magyar nyelvű oktatás és a magyar nyelvhasználati jogok mellett!" – fogalmaz a közlemény, amelynek egyik aláírója Pálosi Csaba, az EMNP marosvásárhelyi illetőségű országos alelnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA