A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Utazásunk 40 éve” – az újbezdáni egyesület jubileumi ünnepsége
MÁÉRT - 2020. szeptember 24., csütörtök 09:57

Szombaton tartotta évfordulós ünnepségét az újbezdáni művelődési egyesület. A Szivárvány népdalkör megalakulásának a 40., a Kubikos tamburazenekar a 20., a Komikus Színjátszó Csoport pedig 10. évfordulóját ünnepelte.
 
 
Több évtizede annak, hogy valamilyen formában művelődési élet folyik Újbezdánban.
- Az egyesület hivatalos megalakulását 1980-tól számolják, amikor létrejött az asszonykórus, de már a múlt század közepén is volt színjátszó tevékenység a faluban, kisebb-nagyobb megszakításokkal – mondta el lapunknak Pálinkás Krisztián, a Baranyaszentistváni járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, hozzátéve, a honvédő háború után, a hazatérést követően alakult meg az egyesület hivatalosan. Ezt követően jött létre az egyesület három szekciója: először a Szivárvány népdalkör, majd a Kubikos zenekar, legvégül pedig a Komikus Színjátszó Kör.
- Idén mindhárom szekciónk kerek évfordulóját ünnepli, ugyanis az asszonykórus 40, a zenekar 20, a színjátszó kör pedig 10 évvel ezelőtt alakult meg, ezért jobb időpontot nem is találhattunk volna az ünnepély megtartására – nyilatkozta lapunknak Horvát Ibolya, a kultúregyesület vezetője.
Azt is elmondta, mindhárom csoport heti rendszerességgel próbál hozzáértő vezetőkkel – a színjátszókat Gál Lívia, a zenekart Dudás István, az énekkart pedig Tomkó Sarolta vezeti –, hogy elérjék azt a magas szintet, amit a vasárnapi ünnepség közönsége is láthatott az újbezdáni Magyarok Otthona udvarában.
Horvát Ibolya és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk köszöntőbeszéde után elsőként az énekkar és a tamburazenekar örvendeztette meg a nézőket népdalcsokrával, majd a többi fellépő következett a színpadon: az újbezdáni gyermektánccsoport két koreográfiával, a tamburazenekar külön nótacsokorral, legvégül pedig a komikus kör színjátszói csaltak mosolyt a nézőtéren ülők arcára. Előadásukat, mely a járványhelyzetre való tekintettel bővelkedett aktualitásokban, a csoport vezetője, Gál Lívia írta és rendezte. Egy rövid vetítésre is sor került, melyben az egyesület 40 évét mutatták be néhány fénykép segítségével. Végezetül a szervezők ajándékkal és oklevelekkel köszönték meg a közreműködést azoknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak az egyesülethez. Díszoklevelet adományoztak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek, Pálinkás Krisztiánnak, a Baranyaszentistváni járás magyar kisebbségi önkormányzata elnökének, a falu labdarúgó- és tűzoltó-egyesületének, a kultúregyesület támogatóinak, de Gárdos Béla eszéki magyar konzulnak is megköszönték a részvételét. Az esemény ünnepi fogadással zárult, melynek során a „születésnapi” tortát is felszeletelték.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA