A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Fiumében ülésezett a HMDK országos elnöksége
MÁÉRT - 2020. szeptember 24., csütörtök 09:57

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a fiumei Anna-villában tartotta meg soros elnökségi ülését. A tanácskozáson a szervezet vezetőségének beszámolói mellett a jövőbeli tervekről is szó esett, valamint határoztak az idei évi közgyűlés helyszínéről és időpontjáról is.
Fiume/Rijeka mindig is fontos volt a horvátországi magyarság számára, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a tengermelléki város vonzáskörzetébe tartozó Abbáziában (Opatija) alakult meg a HMDK egyik első alapszervezete 27 évvel ezelőtt.
A nagy múltú helyi szervezet tavaly a HMDK közbenjárására, a magyar kormánynak köszönhetően végre egy impozáns székházhoz jutott a város tágabb központjában. Az Anna-villa nevet viselő székház kiváló helyszín különböző tanácskozások megtartására is, ezért a HMDK vezetősége úgy döntött, hogy itt kerüljön sor elnökségi ülésére.

Az ülés elején Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke a helyi alapszervezet 1993 decemberében tartott alakuló ülésével kapcsolatos emlékeit idézte föl. Elmondta, akkoriban nem gondolták, hogy egy napon ilyen pazar székhelye lesz majd a szervezetnek. Az összejövetel résztvevői tisztelegtek a a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete első vezetőjének, a megboldogult Apró Mátyásnak az emléke előtt is.
Az országos szervezet elnöke beszámolt az aktualitásokról, és a jövőbeli tervekről is értekeztek a jelenlévők.
- Egy rendkívüli évet tudhatunk eddig magunk mögött, melyben a HMDK-nak mint az egyetlen horvátországi magyar szervezetnek a felelőssége nagyobb, mint valaha. Az egyik célunk továbbra is az, hogy amennyiben Horvátországban valaki magyarként akar érvényesülni, azt segítsük. Ennek legékesebb példája a HMDK ösztöndíjpolitikája, melynek köszönhetően hosszú évek után végre sikerült jelentősen növelni Horvátországban a magyar iskolába iratkozó elsősök számát - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki hozzátette, hogy minden horvátországi magyar számíthat a HMDK-ra, éljen az ország bármely pontján.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA