A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szomorú évforduló: 29 éve esett el Kórógy
MÁÉRT - 2020. október 5., hétfő 11:09

Múlt kedden gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek Kórógyon arra, hogy a 29 évvel ezelőtti szeptember utolsó előtti napján az utolsó ember is kénytelen volt elhagyni a falut, amely ezután a megszállók szabad prédájává vált. A megemlékezésre a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél került sor.
 
 
A megemlékezést a Tordincei járás szervezte. 1991. szeptember 29. szomorú nap a kórógyiak számára, ekkor esett el ugyanis az Árpád-kori magyar falu.
A sebekből, a romokból csak évek múlva felépült településre újra visszatért az élet, a tragikus események emlékképei is már egyre ritkában törnek föl. Azokról viszont azóta sem feledkeznek meg, akik életükkel fizettek a szabad Horvátországért.
Az idei megemlékezésen koszorúzott - többek között - a járás, a megye, az önkormányzatok és az egyesületek képviselői, akik fejet hajtva tisztelegtek az áldozatok előtt. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja, Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, Željko Matanović, a Tordincei járás elöljárója, Silović Mihaela és Dezső István elöljáró-helyettesek és Cserepes Zoltán, a Tordincei járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke. - Szomorú évforduló a mai, 29 éve ezen a napon esett el Kórógy, miután már nem tudott ellenállni a szerb agressziónak, a falu lakossága pedig kénytelen volt elmenekülni. Nekünk szerencsére nem az a feladatunk, hogy fegyverrel védjük Kórógyot és az országot, hanem hogy jobb feltételeket teremtsünk az utánunk következőknek – nyilatkozta lapunknak a megemlékezésen Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA