A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Továbbviszik a tradíciót: szőlőszüret a sepsei HMDK egyesületnél
MÁÉRT - 2020. október 5., hétfő 11:10

A HMDK sepsei alapszervezete székházához borospince és szőlőskert is tartozik, amit az egyesület tagjai közös erővel művelnek meg. Sokan összegyűltek a vasárnapi szüretre, sepseieken kívül vinkovcei magyar egyesületünk tagjai is jelen voltak. Helyben dolgozták fel a leszedett olaszrizlinget, ami már hordóban érlelődik, hogy megkínálhassák majd vele a vendégeket.
 
 
Vidékünk legjobb szőlőtermő területei a drávaszögi Hegyalja falvainak határában találhatók, így ezen települések gazdaságában is fontos szerepet játszik a szőlőtermesztés, a borászat. Hétvégén került sor a vörösmarti bormaratonra, de más hegyaljai falvak őszi programjai is a szőlő betakarítása köré épülnek – Csúzán már megünnepelték a szüretet, Kiskőszegen pedig egy hét múlva kerül sor szüreti fesztiválra.
- Valamikor Sepsén a legtöbb gazdának volt szőlőültetvénye és borral teli pincéje, ma már sajnos kevesebben foglalkoznak ezzel a kultúrával falunkban. Egyesületünk szerencséje viszont, hogy olyan székházhoz jutottunk, amelyhez borospince és kisebb darab szőlő is tartozik. Nagy öröm ez tagjaink számára, szőlőnket közösen műveljük, amióta itt lehetünk, ősszel közösen szüreteljük le munkánk gyümölcsét, a termésből természetesen bort készítünk – nyilatkozta lapunknak Rabbi Ferenc, a sepsei HMDK-alapszervezet elnöke vasárnap délelőtt, a szüret kezdetén, hozzátéve, a szőlő mostanra kellőképpen megérett, melyre a seregélyrajok is hegyezik a csőrüket - nem hagyhatják, hogy megelőzzék őket, és ne jusson a hordóba.
Második éve szerveznek szüretet, melyre nemcsak egyesületi tagjaikat várják, hanem a falu apraja-nagyját, sőt még távolabbi vendégeket is, így idén a vinkovcei egyesületünk tagjai is részt vettek a programban, ami inkább szórakoztató esemény volt, mint munka.
- Minden évben vidám társadalmi munka keretében szüreteljük le és dolgozzuk fel a szőlőt, amivel utána egyesületi borászunk, Dobszai László foglalkozik. Nagyon jó ötletnek tartjuk a közös szüretet és borkészítést, hiszen elődeink is ezzel foglalkoztak, mi pedig így továbbvisszük a régi tradíciót – mondta Prosszer Horvatin Szanella, az egyesület alelnöke, aki megjegyezte, legalább ennyire fontos a közös időtöltés és társalgás a szabadban, mert a járványhelyzet miatt kevés a közösségi esemény az utóbbi időben. 
A leszüretelt szőlőt a résztvevők vödrökben a présház elé hordták, ahol a feldolgozás zajlott. A darálást elektromos daráló „hajtotta végre”, de a préselés a hagyományos kézi berendezéssel történt. Ez férfimunka volt, de azért a lányok is kivették a részüket ebből a feladatból, megtaposták a szőlőt a hordóban. Közben pedig az egyesület kórusa Kettős Zsuzsanna tanárnő vezetésével rágyújtott egy-két nótára, a szürethez és szőlőhöz köthető népdalokat énekeltek. Így telt a várakozás az ebédre - hatalmas bográcsban főtt a pörkölt, hogy senki se maradjon éhen.
Sipos Zoltántól megtudtuk, olaszrizlinget szüreteltek, melyből kb. 250-300 liter bor készül. Szőlőskertjükre ráférne már a felújítás, jövő tavaszra terveznek új tőkéket ültetni, az olaszrizling mellé egy kevés szürkebarátot is, a kettő házasításából állítólag jóféle küvé készül. Sepsei egyesületünk szüreti programját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA