A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Az aradi vértanúk emléknapja Nagyváradon
MÁÉRT - 2020. október 7., szerda 20:44

2020. október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján a nagyváradi magyar nemzeti-polgári oldal a Szent László Egyesület szervezte fúvóskoncerten emlékezett az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc leverését követő imperialista megtorlás áldozataira, köztük is az Aradon és Pesten kivégzett 13 honvéd tábornokokra és Battyhány Lajos miniszterelnökre. 
Ez alkalommal a váradújvárosi református templomban a Nagyváradi Wind Ensemble Fúvósegyüttes adott elő  J. S. Bach, W. A. Mozart, F. Chopin, J. Brahms, E. Morricone, L. Cohen, Elton John szerzeményeiből. Az együttest Lorenzo Moroni, a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának első kürtöse alapította. Összetétele vegyes, a filharmónia, illetve más művészeti intézmények muzsikusaiból áll. A járványügyi szabályoknak megfelelően szervezett emlékkoncerten részt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A rendezvényt, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg, a Himnusz zárta. 
A templomi együttlétet megelőzően az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt elnökei, valamint a Bihar megyei szervezeteik vezetői megkoszorúzták Szacsvay Imrének, a forradalmi Országgyűlés mártír jegyzőjének szobrát a Sebes-Körös parti Ezredévi emléktéren. Itt Tőkés László mondott rövid emlékbeszédet, az eseményt az ismert egészségügyi korlátozásokra való tekintettel nem hirdették meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA