A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár horvátországi körúton
MÁÉRT - 2020. október 8., csütörtök 13:12

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a múlt héten részt vett az új kopácsi óvoda átadóünnepségén, majd ellátogatott azokra a magyarságunk számára meghatározó fontosságú helyszínekre, ahol a magyar állam támogatásával infrastrukturális fejlesztések folynak.
Múlt hét pénteken Horvátországba látogatott Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető, hogy személyesen is betekintést nyerjenek a drávaszögi magyarság megmaradása szempontjából fontos infrastrukturális fejlesztések jelenlegi folyamatába, valamint a jövőbeli tervekről is beszéltek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vezetőségével.
Potápi Árpád János elmondta, a magyar kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett annak érdekében, hogy azok a magyarok, akik nem a mai Magyarország területén élnek, érezzék, hogy van egy anyaországuk. Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben a HMDK-val közösen cselekedtek.
- Gratulálok Jankovics Róbertnek és a HMDK-nak mindahhoz a munkához, amit a horvátországi magyarság megmaradásáért végeznek. Nagyon produktív napunk volt: számos olyan beruházást néztünk meg, amely közös erővel, az anyaország támogatásával és a helyi magyarság munkájának hála valósul meg a közeljövőben. Ellátogattunk többek között Kopácsra a Tangazdaság és Ifjúsági Központba (TIK), amelyet 2019-ben adtunk át ünnepélyesen. Jó érzés volt személyesen is látni, hogy a sokévi közös munkánk gyümölcse a Kárpát-medence minden régiójában beérik – mondta Potápi Árpád János.
A TIK-ben tett látogatást követően Jankovics Róbert HMDK-elnök és munkatársai a laskói kulturális központot mutatták meg az államtitkárnak; az épületen többévnyi stagnálás után a HMDK-nak köszönhetően folytatódhat a munka, anyaországi támogatásból. Múzeumi gyűjteményt, rendezvénytermet és több vendégszobát is ki fognak itt alakítani.
Anyaországi támogatásból lett megvásárolva egy laskói hagyományos stílusú családi ház is, a falu főutcáján található épületbe is elkalauzolták a vendégeket, akik ezután a sepsei református és a nagybodolyai Szent Anna katolikus templomot tekintették meg, amelyeknek a felújítására a jövő évben kerül sor anyaországi támogatásból, jelenleg az ehhez szükséges dokumentációk beszerzése van folyamatban.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA