A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Október 15: Minority SafePack közmeghallgatás az Európai Parlamentben
MÁÉRT - 2020. október 13., kedd 14:02

Október 15-én, csütörtökön, romániai idő szerint 10-14 óra között kerül sor az Európai Parlamentben a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés nyilvános meghallgatására. A meghallgatás a járványügyi korlátozások miatt részben online fog lezajlani.
A meghallgatást az Európai Parlament szabadságjogok (LIBE), művelődési (CULT) és petíciós (PETI) szakbizottságai szervezik, és EP-képviselők mellett az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az EU Alapjogi Ügynöksége, a Régiók Bizottsága képviselői is részt vesznek rajta.
A kisebbségvédelmi kezdeményezés javaslatait a kezdeményező bizottság tagjai és a szakértők közösen mutatják be. A felszólalók és témák:
Bevezető:
Prof. Hans Heinrich Hansen, az MSPI Polgári Kezdeményező Bizottságának képviselője, a FUEN tiszteletbeli elnöke, dániai német
Luis Durnwalder, Dél-Tirol korábbi kormányzója, az olaszországi németajkú kisebbség részéről
Kohéziós politika, Horizon 2020, State aid: Karl-Heinz Lambertz, Az Európai Régiók Bizottsága volt elnöke, a belgiumi németajkú közösség volt miniszterelnöke
Állampolgárság nélküliek, audiovizuális javaslatok és szerzői jogok: Dr Angelika Mlinar, FUEN alelnök, Szlovénia volt fejlesztési minisztere, volt EP-képviselő, ausztriai szlovén
Nyelvi Sokszínűség Központ: Dr Valentin Inzko, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselője, a Karintiai Szlovénok Nemzeti Tanácsának elnöke
Uniós ajánlás a nyelvi és kulturális sokszínűség védelmére és támogatására, támogatási programok: Daniel Alfreider, FUEN alelnök, Bozen Dél-Tirol autonóm régió regionális minisztere
A kezdeményező bizottság álláspontját Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke összegezi.
Az ülésen Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, a FUEN elnöke, az MSPI európai kampányának koordinátora az Európai Néppárt képviselőcsoportjának nevében szólal fel.
Az RMDSZ kezdeményezésére indított, a FUEN koordinációjával zajlott európai kampányban 2018-ban 1 123 422 hitelesített aláírás gyűlt össze a kezdeményezésre, amely uniós védelmet és támogatást kér az őshonos kisebbségek nyelvének és kultúrájának megőrzésében, jogaik szavatolásában.
Az ülést élőben, magyar nyelven is követhető az Európai Parlament honlapján, ezen a linken  a Watch the hearing live gombra kattintva és a magyar nyelvű tolmácsolás opciót választva. Előzetes regisztráció nem szükséges.
A meghallgatás programja elérhető itt: 
Vincze Loránt szerdán, október 14-én romániai idő szerint 12:00 órától előzetes beszélgetést tart Zoomon a nyilvános meghallgatással kapcsolatban a média képviselőinek. Amennyiben érdekli önöket ez a lehetőség, kérjük, jelezzék a press@fuen.org címre.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA