A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Megerősítette az MPP a Néppárttal tervezett fúzió szándékát
MÁÉRT - 2020. október 14., szerda 16:23

Megerősítette az erdélyi Magyar Polgári Párt az Erdélyi Magyar Néppárttal tervezett fúzió szándékát. Az Erdélyi Magyar Szövetség létrehozását célzó határozatot „fenntartatja és megerősíti" a Magyar Polgári Párt – erről döntött a szervezet Országos Választmánya makfalvi gyűlésén.
Mint ismert, az MPP és az EMNP januári közös küldöttgyűlése eredetileg korábbi időpontra jelölte ki a pártok egyesülését, ám a járványhelyzet és az elhalasztott önkormányzati választások módosították az ütemtervet.
A fúziós határozat megerősítését az MPP választmánya egyhangúan, ellenszavazat nélkül fogadta el. A két párt elnöksége következő lépésként kezdeményezi a törvényszéki bejegyzést. A választmányi ülésen a pártok önkormányzati választási szövetségéről Mezei János, az MPP elnöke elmondta, mivel a két szervezetnek ugyanaz a közösség a célcsoportja, csak összefogásban látták értelmét a részvételnek. „Végig tudtuk, amennyiben nem vagyunk egységesek, kijátszanak bennünket és éket vernek közénk" – hangsúlyozta Mezei.
Sorbán Attila Örs ügyvezető elnök úgy vélekedett, soha ekkora „ellenszélben" nem kampányolt az erdélyi magyar jobboldal. "Örvendetes, hogy amit idén elértünk, azt önerőből hoztuk" – összegzett Sorbán.
Az MPP elnöksége beszámolt az RMDSZ-szel folytatott, a parlamenti választásokra szóló együttműködési tárgyalások eddigi fejleményeiről, és felhatalmazást kapott az egyeztetések folytatására – közölte az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA