A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jótékonysági akció a Magyarok Kenyere program keretében
MÁÉRT - 2020. október 15., csütörtök 14:22

Idén 3350 kilogramm búzát gyűjtött össze a HMDK Gazdakör a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, a gabonából készült 1600 kg lisztet magyar iskoláink, illetve a többgyermekes magyar családok között osztotta szét.
 
 
A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák egész Kárpát-medencében, hogy jótékonysági felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű kezdeményezés idén tízéves, a programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Felhívására minden évben jelentős mennyiségű búzát és lisztet adományoznak a horvátországi magyar termelők is.
Péter Valentina, a Gazdakör falugazdásza lapunknak nyilatkozva elmondta, gabonatermelőink adományaiból a gazdaszervezet idén 3350 kilogramm búzát gyűjtött, melyből 1600 kg lisztet őröltettek.
- Ezt a lisztmennyiséget idén is a horvátországi magyar iskoláink – az eszéki magyar iskolaközpont, a laskói és a vörösmarti általános iskolák – valamint a többgyermekes magyar családok között osztottuk szét – tudtuk meg a falugazdásztól.
A programot lebonyolító Magyarok Kenyere Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medence mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba. Az ajándékozás örömén túl az alapítvány nemcsak társadalmi tőkét biztosít a magyar gazdaközösségnek, hanem csatornaként működhet a gazdálkodási ismeretek Kárpát-medencei továbbadásában is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA