A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Egyeztető ülések a HMDK-ban
MÁÉRT - 2020. november 5., csütörtök 14:27

A HMDK Eszék-Baranya megyei tagszervezeteinek vezetői hétfőn délután egyeztető ülést tartottak a HMDK bellyei médiaházának konferenciatermében. Az aktualitásokról a HMDK elnöke, Jankovics Róbert tájékoztatta a jelenlévőket.
 
Jankovics Róbert HMDK-elnök, miután köszöntötte a jelenlévőket, elmondta, hogy a vírushelyzet miatt néhány újabb döntést hozott, intézkedést vezetett be a vezetőség. Az egyik ilyen határozat szerint hasonló egyeztető üléseket tartanak majd a következő napokban a Vukovár-Szerém megyei és a Belovár-Bilogora megyei tagszervezetek vezetőivel is. Közölte azt is, hogy az országos szervezet hamarosan esedékes közgyűlésére jelen helyzetben nem kerülhet sor és arról is tájékozatta a résztvevőket, hogy a központi iroda munkatársai két csoportban dolgoznak, egy részük majd otthonról végzi a munkát.
Az idei támogatásokról szólva elmondta, hogy a magyar kisebbség programjai részére rekordösszegű támogatást hagytak jóvá.
- Sajnos idén, amikor végre megfelelő mértékű támogatást kapnak szervezeteink a működésükre és rendezvényeik megtartására, a koronavírusos járványhelyzet miatt jelentősen kevesebb kulturális eseményre kerülhetett sor, és emiatt a jóváhagyott összegek rendeltetésszerű felhasználása is gondot jelentett. Ezért döntöttünk úgy a zágrábi Kisebbségi Tanácsban még a nyári telefonos ülésünkön, hogy idén módosítunk a felhasználási kritériumokon, így a rendezvényekre és az amatőrizmusra szánt összegek nagyobb részét különböző beruházásokra lehet költeni, amire egyébként nem lett volna mód. Vagyis az egyesületek a székhelyük, művészeti csoportjaik fejlesztésére fordíthatnak anyagiakat, és ezzel még jobb működési feltételeket teremthetnek – mondta Jankovics Róbert, aki arra is figyelmeztette a szervezetek vezetőit, hogy összejöveteleiket a járványügyi előírásoknak megfelelően tartsák meg és vigyázzanak a maguk és tagságuk egészségére.
A tagszervezetek vezetőinek felmerülő kérdéseit Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Prosszer Horvatin Szanella, titkár válaszolták meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA