A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Drávaszögi témák a Kárpát-medence magazinműsorban
MÁÉRT - 2020. november 12., csütörtök 16:34

A Drávaszögben forgatott a Kárpát-medence című magazinműsor múlt hétvégén. Először Laskóra látogattak Munk Erikhez, aki bemutatta nekik, hogyan készül a drávaszögi halpaprikás, de a Vitéz-házról és a helyi magyar közösségi életről is beszámolt. Másnap Juhász Bálinttal készítettek interjút Eszéken, melynek témája a Parapoly játék volt.
A Kárpát-medence című magazinműsor összeköti az anyaországot a külhonnal, bemutatja a határon túli magyarság mindennapi életét, küzdelmeit, kultúráját, portréit, az összeállítást vasárnap délutánonként láthatjuk az M1 tévécsatornán.  
Múlt csütörtökön és pénteken a Drávaszögben forgattak, először Laskóra vezetett az útjuk, ahol Munk Erikkel készítettek interjút a halpaprikásfőzésről.
- Műsorunknak az a célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság mindennapjait bemutassuk, hogy olyan emberekről készítsünk portrét, akik a helyi közösségért dolgoznak, akik a helyi közösséget erősítik magyarságában. Ezért is esett a választásunk Erikre, aki Laskón a HMDK elnökeként és az ifjúsági egyesület vezetőjeként is aktív tevékenységet folytat – nyilatkozta lapunknak Vajda Csilla, a Kárpát-medence magazinműsor szerkesztő riportere.
A riport során a helyi magyar közösségen kívül a Vitéz-házról is szó volt, melyet magyar állami támogatással vásárolt meg a HMDK, és amely a laskóiaknak tájházaként is szolgál majd a jövőben.
- A halpaprikásfőzésnek több száz éves hagyománya van a Drávaszögben. Munk Erik a Kárpát-medence halfőző bajnoka, így ez is kiemelkedő témája volt az interjúnak – mondta a szerkesztő riporter.
A forgatás a Duna-parton vette kezdetét, ahol Munk Erik és néhány laskói fiatal kamera előtt kísérelték meg kifogni a bográcsba valót. A munka többi része a Vitéz-ház udvarán folytatódott, ahol Erik három bográcsban főzte a halpaprikást, amely nemrég a világ legjobb hagyományos ételeinek a listájára is fölkerült. Halfőzőmesterünknek segítői is voltak, a laskói HMDK-alapszervezet, valamint a helyi ifjúsági egyesület néhány tagja sürgölődött körülötte, hogy még jobban menjen a munka.
A laskói forgatással a magazinműsor csapatának drávaszögi munkája nem ért véget. Másnap Eszékre utaztak, ahol Juhász Bálintot interjúvolták meg a nemrég indított Parapoly nevű játékkal kapcsolatban, amely a város megismerésében és a csapatépítésben is segíti a résztvevőket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA