A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Támogatjuk a kutatást és a fejlődést, támogatjuk az Ad Astra Egyesület petícióját!
MÁÉRT - 2020. november 17., kedd 14:45

Romániának döntenie kell: támogatja a kutatást és a kutatókat, vagy kockáztatja azt, hogy elveszíti egyik legfontosabb értékét, a szellemi elitet. Energikus, koherens és hosszú távú intézkedések hiányában, ahelyett, hogy egy modern, tudásalapú gazdasága lenne az országnak, mélyülni fog a külföldről importált innovatív technológiától való függőségünk. Ezért kifejezetten fontosnak tartjuk azt, hogy a törvények a kutatásnak és fejlődésnek, a minőségnek és az innovációnak adjanak teret.
Az RMDSZ támogatja az Ad Astra Egyesület kezdeményezését, mert a jelenlegi rendszer nem tudja felhasználni a rendelkezésre álló nagyon kevés forrást sem, az oktatási és kutatási minisztérium nem rendelkezik egy komoly és jól kidolgozott eszközfejlesztési stratégiával, elavult eszközökkel pedig nem lehet versenyben maradni ezen a területen.
„Amikor az európai uniós forrásokért felelős miniszter a következő ciklus kutatási forrásainak a haszonélvező pályázatairól beszélt, csak és kizárólag a fővárosi egyetemek, kutatóintézetek munkáit emlegette, miközben a Babe? - Bolyai Tudományegyetem az összes nemzetközi rangsorban előkelőbb helyet foglal el, mint a fővárosiak. Az itteni komoly kutatási munkát nem szabad ellehetetleníteni és veszélybe sodorni” – mondta el Hegedüs Csilla.
A petíció öt fontos intézkedést emel ki: a kutatóintézetek tudományos teljesítményének átlátható értékelését egy nemzetközi tudományos, politikailag semleges testület által; 2025-re a kutatásra és fejlesztésre szánt összeg a GDP 1.5%-val nőjön; kizárólag meritokratikus elvek alapján kidolgozott finanszírozási rendszer biztosítása mind a kutatóintézetek, mind pedig a kutatók szintjén; a fiatalok ösztönzése, hogy kutatókká váljanak, a diaszpórában élő kutatóink visszatérésének az ösztönzése; előrelátható és beszámítható támogatás biztosítása a versenyek és egyéb rendezvények megszervezésére.

A petíció szövege itt olvasható: https://ad-astra.ro/2020/11/16/asociatia-ad-astra-lanseaza-pactul-national-pentru-cercetare/

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA