A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Trianon a politikai térben: újabb román—magyar konferenciát szervez az EMNT
MÁÉRT - 2020. november 26., csütörtök 07:52

A járványhelyzet miatt ezúttal az online térbe költözik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület hagyományosnak számító román—magyar konferenciája. A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára való tekintettel a történészek, egyetemi oktatók, újságírók és közéleti személyiségek részvételével zajló eseménynek a „Trianon a politikai térben” címet adták a szervezők. A jelképes dátumon, december 1-jén 17 órától kezdődő online konferencia bárki számára elérhető lesz élőben, valamint az EMNT Facebook-oldalán visszanézhető marad a teljes felvétel.

 A soron következő román—magyar konferencia keretében két különálló, virtuális kerekasztal-beszélgetést követhetnek az érdeklődők. Elsőként – 17 órától – dr. Kovács Lehel István, egyetemi adjunktus és dr. Vasile Bazil Popovici, volt nagykövet, egyetemi tanár – dr. Hunyadi Attila Gábor, történész, egyetemi adjunktus moderálásával – osztják meg gondolataikat a trianoni döntés máig ható politikai-közéleti következményeiről. Ezt követően – 18 órától – Csinta Samu, újságíró moderálásával Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sabin Gherman, újságíró előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Az esemény online az EMNT Facebook-oldalán, valamint a ZOOM alkalmazáson keresztül lesz elérhető. Azok számára, akik az utóbbi online felületen kívánják követni a konferenciát – szinkrontolmácsok segítségével – fordítás is biztosított lesz. A ZOOM-os felületre való belépéshez szükséges linket bárki megtalálhatja majd (a konferencia kezdetét megelőzően) a rendezvény Facebook-eseményének leírásában. A Facebook-élőt követő résztvevők az előadásokat és felszólalásokat azok eredeti nyelvén hallhatják majd.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA