A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Testvér a testvérrel, magyar a horváttal - 29 éve esett el Szentlászló
MÁÉRT - 2020. november 27., péntek 10:10

Szentlászló elestének a 29. évfordulóján megemlékezést tartottak a szlavóniai faluban. A kedden délben kezdődött kommemoráción immár negyedik éve vesz részt Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős minisztérium első embere is.
Szentlászló főként helyi magyarokból és horvátokból álló csapata 152 napig védte az Árpád-kori magyar falut Európa egyik legerősebb hadseregével szemben. A maroknyi fegyveres 1991. november 24-én már nem tudta tovább tartani állásait, ezért a még ottmaradt lakosokkal együtt kénytelenek voltak elhagyni a falut.
A hónapokon át tartó heves ostrom 48 halálos áldozatot követelt,18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A hősies védekezés után Arkan szabadcsapatai vonultak be a faluba, akik kifosztották és felgyújtották a házakat és legyilkolták azokat, akik nem akarták elhagyni otthonaikat. A harcokban szinte az egész település elpusztult, az újjáépítés pedig sokáig elhúzódott. Ma már a falu utcáin haladva szinte nem lehet régi házat látni, csak néhány épület, köztük a templom árulkodik Szentlászló egykori arculatáról.  
A falu 29 évvel ezelőtti tragédiájának minden évfordulóján megemlékezésre kerül sor a békés reintegráció óta a honvédők tiszteletére kialakított emlékhelyen. A kommemoráción évről évre több a résztvevő, akik között az utóbbi években már rendszerint a horvát honvédők minisztere, Tomo Medved miniszterelnök-helyettes is ott van.
-          Szentlászló védői a horvát-magyar összetartozás legékesebb példái, hiszen közösen, testvér a testvérrel, magyar a horváttal összefogva az utolsókig védték szülőfalujukat, ahol közösen, békében éltek egymással mindaddig, amíg a háború el nem érte őket. A falu védelmében, sajnos, 48-an életüket vesztették, de áldozatuk nem volt hiábavaló. Azért vagyunk ma itt a parlamenti képviselőnkkel, a honvédőkkel és az áldozatok hozzátartozóival együtt, hogy megköszönjük Szentlászló védőinek a bátorságát és példamutatását, mely iránymutató a fiatalabb nemzedékek számára - mondta Tomo Medved. 
A megemlékezésen lerótta kegyeletét Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, aki elmondta, az elmúlt napokban több megemlékezést is tartottak. Vukovár és Dályhegy után most Szentlászló hőseire, mártírjai emlékeztek.
 – Horvátországi magyar vér is beépült a modern Horvátország alapjaiba, hiszen 29 évvel ezelőtt számos honfitársunk is az életét adta Horvátország függetlenségéért. A kegyelet és az emlékezés tiszteletre is tanít és kötelez bennünket. Mindezt pedig a fiatalabb generációknak is át kell adnunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a legyilkolt magyar emberek és az eltűnt honvédők családtagjai méltóságteljesen tudják élni mindennapjaikat – mondta Jankovics.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA