A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
A hatóságok változnak, a magyarellenes módszerek ugyanazok!
MÁÉRT - 2020. december 1., kedd 21:47

Megdöbbenéssel értesültünk azokról a hétfői, kárpátaljai eseményekről, melyek keretében az ukrán titkosszolgálat fegyveres kommandósai – egyértelmű megfélemlítési célzattal – több kárpátaljai magyar intézmény székházában, valamint Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének lakásán is házkutatást tartottak.

 Jól emlékszünk még arra a két évvel ezelőtti sokkoló esetre, amikor a KMKSZ ungvári székháza ellen szerveztek robbantásos merényletet. Most úgy tűnik: az ukrajnai magyarellenes események sorozata folytatódik, ráadásul immár állami szintre emelkedett a helyi magyar közösség módszeres megfélemlítési kísérlete. Az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőiként szolidaritásunkról biztosítjuk kárpátaljai testvéreinket, valamint a rendelkezésünkre álló nemzetközi kapcsolataink révén az európai közvéleményt is tájékoztatjuk e legutóbbi, felháborító eseményekről.

Az erdélyi magyar közösség tagjaiként jól tudjuk, mit jelentenek az államilag vezényelt koncepciós eljárások – gondoljunk csak a koholt vádakkal letartóztatott és bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán ügyére –, vagy épp az intézményhálózatainkat ért vegzálások. A recept mindenhol ugyanaz: a főhatalom célja az őshonos magyar nemzeti közösség megfélemlítése, az etnikai feszültségkeltés, valamint a magyar érdekérvényesítés lehetőségeinek szűkítése. Ilyen körülmények között kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lehető leghatározottabban tiltakozzunk minden hasonló eset ellen, egységesen lépve fel az egyre inkább fokozódó magyarellenességgel szemben. Elengedhetetlen, hogy a Kárpát-medence magyarsága közösen mutasson fel erőt a trianoni utódállamok területén rekedt közösségeink védelme érdekében. Épp ezért – miként eddig is – az Erdélyi Magyar Szövetségre a továbbiakban is számíthat minden olyan Kárpát-medencei szervezet és magánember, amelyet vagy akit magyarsága miatt ér hátrányos megkülönböztetés. A trianoni békediktátum századik évfordulójának évében még fontosabb, hogy hangsúlyozzuk: száz év után is összetartozunk, jövőnk pedig – országhatároktól függetlenül – közös.

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA