A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gyertyagyújtás az adventi várakozás jegyében
MÁÉRT - 2020. december 3., csütörtök 18:01

Magyarország eszéki főkonzulátusa idén először szervezett adventi gyertyagyújtást középiskolások számára a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK). A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eszéki eseményen ismert közéleti személyek gyújtották meg a várakozás gyertyáit.
Az adventi időszak hagyományosan az ünnepre való hangolódásról és a várakozásról szól. Ilyenkor ünnepi díszekbe öltöznek az utcák, és lassan otthonainkba is beférkőzik a karácsonyi hangulat.
Az ünnepi várakozás jegyében Magyarország eszéki főkonzulátusa hagyományteremtő szándékkal adventi gyertyagyújtást szervezett. Az elsősorban középiskolás diákoknak szóló esemény főszereplői horvátországi és magyarországi közéleti emberek, vezetők, akik elmesélnek egy-egy, számukra kedves történetet, majd pedig meggyújtanak egy gyertyát az adventi koszorún. Az idei rendezvénynek, rendhagyó módon, négy első gyertyája volt. Dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete egy hasonlatot említett a jelenlévő diákoknak és vendégeknek. A hasonlat szerint a gyermek is olyan, mint a kihegyezetlen ceruza, hogy ne maradjon tompa, oktatni-nevelni kell. Lehocki-Samardžić Anna, az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője gyermekkorának szaloncukros emlékeit elevenítette fel, mely édesség illata azóta is megmelengeti a szívét. Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy gyermekként nem mindig örült a kapott ajándékoknak, amit utólag már megbánt, hiszen tudja jól, hogy azokat az ajándékozók szívből adták neki. Andócsi János, a HMOMK igazgatója gyermekkorának kedvenc téli időtöltését idézte föl, a szánkózást.
Miután mind a négy gyertya fellobbant, a szegedi Hóra Színház társulatáé lett a főszerep, akik egy adventi versekből és dalokból álló produkcióval kedveskedtek a közönségnek. Az előadás végén a rendezvény ötletgazdája, Fuzik János főkonzul csomagokat osztott ki a középiskolásoknak, melyben édesség és egy magyar verseket tartalmazó CD kapott helyet.
- Amikor megkezdtem főkonzuli munkám, úgy vettem észre, hogy a konzulátus eddigi rendezvényein a többi korosztálynál kevesebb figyelmet kaptak a középiskolások. Az adventi időszak kiválónak bizonyult ezen „rés” betöltésére, ezért ezt a rendezvényünket elsősorban nekik szántuk. Elsődleges terveinkkel ellentétben a járványhelyzet miatt idén nem tudtunk magyarországi vendéget hívni, de úgy tervezzük, hogy jövőre ez másként lesz, és együtt tudjuk majd ünnepelni az adventi időszakot - mondta Fuzik János főkonzul.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA