A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Az összefogás nem volt teljes Erdélyben
MÁÉRT - 2020. december 8., kedd 18:04

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke egy mai nagyváradi sajtótájékoztatón a vasárnap lezajlott romániai választásokról elmondta: „A mögöttünk lévő parlamenti választásokra, ha még nem is abban a végleges formájában, ahogy azt a jövőben látni szeretnénk, de körvonalazódott az új magyar egység. Hárompárti megállapodásunk eredményeként minden valószínűség szerint a Magyar Polgári Pártnak és az Erdélyi Magyar Néppártnak is lesz egy-egy képviselője a román törvényhozásban, mégpedig az RMDSZ alsóházi frakciójában” – mondta. A politikus hozzátette: a két párt, valamint az EMSZ vezetői, tagjai és támogatói országosan is kivették részüket a kampányból és a mozgósításból, ennek eredményeként pedig Háromszéken az EMSZ-es polgármester vezette Esztelneken volt a legnagyobb a választáson való részvételi arány: a lakosok mintegy kétharmada járult a szavazóurnákhoz, miközben országos szinten csak az egyharmaduk. „Néppártos és az EMSZ-színeiben mandátumot nyert polgármesterek vezetik Székelykeresztúrt és Szentegyházát is, ahol szintén a Hargita megyei átlagot meghaladó mértékű volt a választói kedv. Ez is azt bizonyítja, hogy a kampányidőszakban és a mozgósítás során is komoly munkát végeztek kollégáink, így nyugodtan elmondható, hogy az RMDSZ-lista 6%-körüli sikeréhez mi is hozzájárultunk” – jelentette ki a Néppárt elnöke. Csomortányi rámutatott: bizonyosságot nyert az a korábbi állítás, miszerint az önkormányzati választások során szükség van a versenyre, hiszen az erdélyi magyar közösség nem élhet egypártrendszerben, országosan azonban meg kell tudni állapodni az erős magyar képviselet érdekében.
A továbbiakban kiderült: bár országosan sikerült ezt az összefogást létrehozni, szomorú kivételként kell megemlíteni Bihar megyét, ahol a kizárólag önmaguk újraválasztásában érdekelt RMDSZ-vezetők mindent megtettek, hogy ne legyen valós magyar–magyar együttműködés. A bihari RMDSZ az összefogás üzenetének célba juttatása helyett pártkampányt folytatott, és semmilyen kérdésben nem volt hajlandó egyeztetni a Néppárt itteni szervezetével. „Gratulálunk a mandátumot szerzett képviselőknek, de nem szabad elfelednünk, hogy a választásokon való magyar részvételi arány rohamos csökkenése mindannyiunk számára intő jel, melyre a lehető legrövidebb időn belül megoldást kell találnunk” – mondta Habinyák István, az EMNP megyei elnöke.
A sajtótájékoztató végén Csomortányi István rámutatott: „Bihar megye vezetésében elvesztettük a magyar jelenlétet, közösségünk elvesztette több fontos település polgármesteri székét, s most úgy tűnik, egy Bihar megyei magyar szenátori helyet is. Minek kell még történnie, hogy az ezekért felelős megyei RMDSZ-vezetők végre hátralépjenek?” – tette fel a kérdést a Néppárt elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA