A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Rétfalusi emlékek az eszéki magyar napokról
MÁÉRT - 2020. december 10., csütörtök 14:08

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület a hétvégén kiállítást rendezett legnagyobb rendezvényéről, az eszéki magyar napról. A tárlat az eseményt az elmúlt években készült képeken keresztül mutatta be.
A nagy múltra visszatekintő eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult meg. A szervezet az évek során az eszéki magyarság közéletének meghatározó tényezőjévé vált, eltökélt céljuk a városban élő magyarok összefogása.
Legnagyobb rendezvényük a Magyar Nap, amelyre 1998-óta ez idáig minden évben sort kerítettek. Idén, sajnos, a járványhelyzet miatt ugyan elmaradt, ám a szervezők mégsem hagyták annyiban a dolgot. A Népkör ugyanis minden év decemberének az elején megszervezi a Rétfalusi emlékek elnevezésű kiállítását, melynek idén az elmúlt évek magyar napjai volt a témája. A tárlat fotókból állt össze. Van olyan pannó, amelyen a résztvevő tánccsoportok láthatók, de olyan is, amelyen a gasztronómiáé a főszerep.
A kiállítás a koronavírus okozta járvány miatt természetesen a legszigorúbb előírások betartása mellett volt látogatható, és csakis időpont-egyeztetés után. A Rétfalusi emlékek idei tárlatának a részleteiről az egyesület elnöke, Magdika Dániel beszélt lapunknak.
- Egyesületünk legnagyobb rendezvénye a Magyar Nap, melynek legfőbb célja, hogy amellett, hogy a város lakóinak bemutassuk hagyományainkat, a helyi magyarságot is össze tudjuk hozni. Nagyon sajnáljuk, hogy idén nem tudtuk megszervezni, ezért döntöttünk úgy, hogy másik nagy rendezvényünket, a Rétfalusi emlékek című kiállításunkat a magyar napnak szenteljük. Igyekeztünk egy fényképekből és vetítésből álló kiállítás keretein belül az érdeklődőknek bemutatni az elmúlt 21 évet, mindazt, ami az előző években a magyar napokon történt - mondta Magdika Dániel, aki hozzátette, bízik benne, hogy jövőre rendeződik a helyzet, és ismét meg tudják tartani rendezvényüket.
A kiállítást többek között Fuzik János, eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is megtekintette.
A Népkör Magyar Kultúregyesület működését Eszék város, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA