A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A temesvári forradalom 31. évfordulóján
MÁÉRT - 2020. december 14., hétfő 14:33

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience, PEMC) szervezésében tartanak az idén – a pandémiás körülményekhez és korlátozásokhoz igazítva digitálisan – megemlékezést a temesvári anikommunista népfölkelés és rendszerváltó forradalom kitörésének eredeti helyszínén. A Mária téri református templomban (hivatalos címe: Temesvár, Timotei Cipariu u. 1. sz.)  2020. december 15-én, kedden egy rövid áhítatot, online beltéri megemlékezést, egy nemzetközi online konferenciát, két könyvbemutatót, végül pedig koszorúzást tartanak a hagyományoknak megfelelően.
Nyitóbeszédet 14 órakor mond Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, az EMNT elnöke. Az európai antikommunista forradalmak emlékezete címmel Lukasz Kaminski, a PEMC elnöke, A temesvári forradalom emlékezete címmel pedig Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság (Societatea Timisoara) elnöke szólal fel. 14.30-tól Szilágyi Zsolt moderálja a Kisebbségek elnyomása a diktatúrában című online konferenciát, amelyhez neves honi és külhoni szakértők szólnak hozzá. 16 órakor kezdődik a könyvbemutató: Tőkés László Kiútkeresés a hazugság világából című friss kötetéről Zalatnay István (Magyarország) és Hermán M. János (Hollandia) teológiai doktorok beszélnek. Florian Mihalcea a Sa nu uitam című reprezentatív PEMC-kiadványt mutatja be, ennek magyar nyelvű változata a 30. évfordulóra jelent meg tavaly.
A zárszót követően 17 órakor helyezik el a megemlékezés koszorúit a templom falán lévő emléktábláknál.
Az eseményeket bárki élőben követheti az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/emnt.org/), valamint ezen a ZOOM-linken: https://us02web.zoom.us/j/86993102033.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA