A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megajándékozták a magyarul tanuló diákokat
MÁÉRT - 2020. december 17., csütörtök 12:09

Eszék-Baranya megye magyar kisebbségi önkormányzata karácsonyi ajándékkal lepte meg a megye magyarul tanuló diákjait. A tanulók az édességcsomagok mellett egy-egy egyedi tervezésű füzetet is kaptak, melyek külön erre a célra készültek.
Eszék-Baranya megye magyar kisebbségi önkormányzata egyebek mellett mindig fontosnak tartotta a horvátországi magyar oktatást és az anyanyelven való tanulás támogatását. Ezzel összhangban a testület idén úgy döntött, hogy megajándékozza a megye azon általános iskolás diákjait karácsonyra, akik valamilyen formában magyar nyelven tanulnak. Az ajándék egy olyan füzetet is tartalmazott, mely erre a célra készült: borítóján magyar költők, illetve magyar rajzfilmhősök láthatók.
- Közösségünk jövője nagymértékben függ az anyanyelvi oktatástól, ezért kisebbségi önkormányzatunk számára a magyar nyelvű oktatás egyértelműen prioritást élvez. Úgy gondoltuk, hogy éppen ezért idén igyekszünk megjutalmazni valamilyen módon azokat a diákokat, akik a megye területén valamilyen formában magyarul tanulnak - mondta Matijević Olivér, az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, és azt is, hogy a napokban több mint 600 csomagot osztottak ki.
A járványhelyzet miatt a csomagokat az intézmények igazgatói vették át, akik majd kiosztják azokat a diákok között.
- Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ajándékunk ne csak a magyar iskolákba jusson el, hanem olyan helyekre is, ahol már magyar nyelvű oktatás nincs, de úgynevezett anyanyelvápolás még folyik, hiszen számunkra ezek a diákok is fontosak. Így az eszéki magyar iskolaközpont, a laskói és a vörösmarti iskola mellett még 13 tanintézményt kerestünk fel és adtuk át ezeknek is a csomagokat - mondta Munk Erik, az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat alelnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA