A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„A 2020-as év minden szempontból nehéz év volt, számunkra mégis sikereket hozott”
MÁÉRT - 2021. január 14., csütörtök 18:51

A 2020-as évre kétségkívül rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, ami mindannyiunk életét megnehezítette. Tevékenységünket a helyzethez alkalmazkodva alakítottuk. Ami a fejlesztéseket illeti, azok a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben most sem álltak le, és több avatóünnepséget tartottunk. Még ilyen körülmények közepette is hatalmas, történelminek mondható sikert értünk el a parlamenti választásokon, olyan támogatást kaptunk az itteni magyar közösségtől, amilyent korábban egyetlen más jelölt sem - mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk a 2020-as évet értékelő nyilatkozatában.
A képviselő szerint a 2020-as év az, amelyre sokan nem szívesen fogunk visszaemlékezni, a koronavírus-járvány szinte mindenre rányomta a bélyegét, így a horvátországi magyar közösség életére is.
- Sajnos már márciusban is ahelyett, hogy 15-e méltó megünneplését terveztük volna, azon kellett dolgoznunk, hogy védőeszközöket szerezzünk be az itt élő magyar közösségnek, valamint hogy a sokak számára megélhetést biztosító, a magyar-horvát határon való ingázást megoldjuk. Minden felmerülő probléma ellenére sikerült olyan körülményeket teremtenünk politikai és egyéb értelemben is, amelyek a horvátországi magyar egységet tovább erősítették – mondta Jankovics Róbert, aki az előbbieket kifejtve elmondta, hogy itt elsősorban a július 5-ei parlamenti választásokra gondolt, amelyen a HMDK jelöltje és helyettese rekordmennyiségű támogatói aláírás után rekordmennyiségű szavazatot kapott, annyit, amennyit eddig még egy magyar jelölt sem.
- Ezzel ismét meghatározó szerephez jutottunk a horvát száborban, és továbbra is partnerei lehetünk a horvát kormánynak, amely a magyar kormánnyal való partnerségünket is tovább erősítette – szögezte le Jankovics.  
Mint mondta, ennek eredményeként a magyar és a horvát állami támogatásokból még egy ilyen nehéz évben, mint amilyen 2020 volt, tovább folytatódhattak a beruházások a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben, így több avatóünnepségre is sor kerülhetett. Várdarócon teljesen befejeződött a tájház felújítása, és a helyi HMDK-székház is megújult. Ünnepélyes keretek között sikerült átadni a sepsei, az újbezdáni és a vinkovcei szervezeteink székházát, valamint a csúzai Kossuth-ház rendezvénytermét. Szentlászlón befejeződött a kultúrotthon nagytermének a felújítása, és a HMDK támogatta a vadászház nagyszabású felújítását is. De említhetnénk a vukovári székház parkolójának az építését vagy a brekinskai kultúrotthon felújítását is – mondta Jankovics.
Több olyan nagyszabású projekt is elkezdődött tavaly, amely idén fog befejeződni: a kopácsi Magyar Otthon építését emelte ki, ugyanakkor több templom felújítása is folyamatban van, és számos kisebb beruházás is megvalósult.
- A tavalyi év egyik legjelentősebb eseménye az új kopácsi óvoda átadása volt, amely a HMDK hathatós közbejárásának köszönhetően épült meg horvát kormánytámogatásból. Magyar állami támogatásból pedig egy újabb jelentős ingatlant vásároltunk meg Laskón, a Vitéz-házat, amellyel nagy terveink vannak – mondta a HMDK-elnök.  
- Rendkívül jó és szoros a kapcsolatunk a magyar kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnökkel folyamatos a párbeszéd, és figyelembe veszik a véleményünket. A közösen megfogalmazott akciótervnek köszönhetően ez eddig soha nem látott támogatást jelent közösségünknek. Emellett tavaly is sikeres volt a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája általi gazdaságélénkítési program, amely 2017-től zajlik, és amelynek köszönhetően tavaly is 18,6 millió kúnás beruházás valósult meg, amit óriási dolognak tartunk, különösen egy olyan évben, mint amilyen a tavalyi volt – tette hozzá.
Az elnök a HMDK és a horvátországi magyar közösség hatalmas eredményének tartja, hogy a horvát kormány megbízott igazgatónak nevezte ki Csapó Nándort, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnökét a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzeti kisebbségekkel foglalkozó igazgatóságának az élére. Ez a kulcsfontosságú hivatal eddig nem létezett, a korábban emlegetett minisztériumi főosztály a HMDK és a szábor nemzeti kisebbségi frakciójának a kérésére emelkedett az igazgatóság rangjára.
Hozzátette, hogy a Plenković-kormány és a kisebbségi képviselők kiváló együttműködésének köszönhetően tavaly rekordösszegű támogatásban részesültek a nemzetiségek programjai, így a magyarságéi is.
- Sajnos tavaly, amikor végre megfelelő mértékű támogatást kaptak szervezeteink a működésükre és rendezvényeik megtartására, a koronavírusos járványhelyzet miatt jelentősen kevesebb kulturális eseményre kerülhetett sor, és emiatt a jóváhagyott összegek rendeltetésszerű felhasználása is gondot jelentett. A Kisebbségi Tanács a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva módosított a felhasználási kritériumokon, így a rendezvényekre, a kulturális amatőrizmusra szánt összegek nagyobb részét olyan beruházásokra lehet fordítani, amelyekre egyébként nem lett volna módjuk, így most ezáltal is minden egyesületünk javíthatott a működési feltételein – mondta.
- Így noha egy minden szempontból nehéz év volt, számunkra mégis sikereket hozott – tette hozzá magyarságunk parlamenti képviselője.

Ami a 2021-es év terveit illeti, elmondta, hogy folytatják az élet minden területére kiterjedő érdekvédelmi munkát, amely a horvátországi és az egyetemes magyarság javát szolgálja. Elmondhatom, hogy az előttünk álló időszak is nagyon mozgalmas lesz, és megígérhetem, hogy továbbra is azon dolgozunk, hogy a horvátországi magyarság egysége megmaradjon és tovább erősödjön – zárta évértékelőjét az elnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA