A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
ÉPÜL A DRÁVASZÖGI AUTÓPÁLYA-SZAKASZ!
MÁÉRT - 2021. január 21., csütörtök 20:04

A horvát kormány december közepén döntött arról a hitelfelvételről, amelynek köszönhetően 2023-ban befejeződhet a horvátországi szakasz építése a 702 kilométer hosszú, Budapestről induló és Szarajevón keresztül Pločeig húzódó 5C közlekedési folyosó részeként. A Horvát Szábor a döntést 2020. december 15-én megerősítette, így a horvátországi szakasz megépítésének anyagi akadálya már nincs.
Az autópálya-szakasz befejezésének értéke 107 millió euró, melyből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál 55 millió eurós hitel felvételét hagyta jóvá a horvát kormány a Horvát Autópályák nevű vállalatnak. A projekt a 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszon túl hét kisebb híd, két vadátjáró és a Pélmonostor csatlakozási csomópont megépítését is tartalmazza az eszéki Dráva-híd és Pélmonostor között, valamint az 5 kilométeres szakaszt Pélmonostor és a horvát-magyar országhatár között.
Ami pedig a magyarországi részt illeti, az M6-os autópálya legdélebbi szakaszának közbeszerzési eredményeit tavaly év végén hozták nyilvánosságra, úgyhogy hamarosan kezdődik is a kivitelezés a STRABAG Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciumának munkájával. Az építkezés 90,45 milliárd forintba fog kerülni, ebből körülbelül 20 kilométernyi négysávos út épül Bólyt az országhatárral (Ivándárdánál) összekötve a 192+200-as és a 212+139-es kilométerszelvények között. Ebben benne van három különszintű csomópont is az M6 és az M60 elválásánál, Bóly keleti részénél és Villánynál. Összesen 16 hidat is építenek, amelyek közül a legnagyobb egy 67 méteres szabadnyílású átkelő lesz Nagynyárádnál, ahol komplex pihenőhelyet is kialakítanak. A legfontosabb pedig, hogy az út Horvátország határáig ér majd. Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője már első mandátuma kezdete óta nemcsak nemzettársaiért dolgozik, hanem az egész Drávaszög érdekeit is szem előtt tartja, és mindent megtesz ezek megvalósulásáért, így már 2016-ban, első száborbeli felszólalásában követelte és sürgette a 5C korridor Horvát-Baranyán áthaladó szakaszának mielőbbi megépítését. Mert mint mondta, ennek az autópálya-szakasznak a megépítése nemcsak a baranyaiaknak, Baranyának válna előnyére, hanem a már meglévő szlavóniai autópálya-szakaszon is megnövelhetné a forgalmat. Új munkahelyeket is jelentene – különösen fontos ez egy olyan területen, ahol az elvándorlás hatalmas méreteket öltött. Ugyanakkor megépülése a szlavóniai és baranyai ipari övezetek felvirágoztatásához is hozzájárulhatna, ami további új munkahelyek létrejöttét jelenthetné.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA